MILOŠ TEODOSIĆ: Igranje za reprezentaciju nemerljivo

autor: Milica Gvozdenac 0

Nakon proglašenja za MVP Evrolige za mesec oktobar, košarkaš Miloš Teodosić prošle sezone poveo je košarkaški klub CSKA Moskva do osvajanja Evrolige. Ove sezone Evroliga ima novi sistem, odnosno format takmičenja, za koji Teodosić u intervjuu za “Odjek” kaže da je naporan za igrače, ali da je interesantan za publiku i sponzore.

On navodi da bi želeo da se oproba u NBA ligi, kao i da su mu osnovni parametri za izbor kluba minutaža i zarada, ali ističe i uspeh srpske reprezentacije za koji su, prema njegovim rečima,  odgovorni kvalitet, homogenost tima i odličan stručni rad.

Kako gledate na period koji je protekao, s obzirom na to da ste uspeli da osvojite Evroligu(EL)?

– Važno je da je trofej tu i da sam ispunio jedan od svojih profesionalnih ciljeva, to je ostvarenje jedne od želja koje sam imao. Period iza mene je bio izuzetno uspešan, o čemu svedoče olimpijsko srebro, osvojena Evroliga i činjenica da sam uspešno otvorio kamp „TEO4“ za koji planiram da bude moja budućnost.

Šta to CSKA nije imao prethodnih godina, što je imao ove kada ste uspeli da osvojite EL?

– Sreće, najviše. Sportska sreća je neophodan sastojak za svaki uspeh. I prethodnih godina imali smo kvalitet i dobro stručno vođenje, ali nismo imali sreće. Sad smo imali sve to.

Igrali ste u značajnim evropskim klubovima, Olimpijakos i CSKA. Koja je razlika u načinu funkcionisanja ta dva kluba, što u treninzima, što u uslovima treniranja?

–Razlika je u mentalitetu dva naroda, u gradovima Atini i Moskvi, a klubovi su slični, maltene isti.

Mediji vas često povezuju sa klubovima u najjačoj ligi na svetu. Ukoliko budete imali želju da zaigrate u NBA, koje biste parametre postavili pri izboru kluba?

Da, hoću da se oprobam u NBA ligi. Ipak, neću po svaku cenu. Osnovni parametar mi je da odem u klub u kojem ću imati minutažu jer ne želim da sedim na klupi, a drugi arameter mi je zarada. Jednostavan sam, zar ne?

Običaj je da pripreme za reprezentaciju krenu čim se završi klupska sezona. Koliko je nekome ko je profesionalni sportista teško da izdrži te napore, psihicki I fizicki?

– Mnogo je teško, ali zadovoljstvo igranja za svoju zemlju je nemerljivo i sve može da se izdrži. Naravno, sigurno će uslediti i momenat kad će doći do umora i penzije, ali za sada sam tu gde sam, iz leta u leto.

Kako gledate na Eurobasket koji vas čeka na leto, a ujedno, šta smatrate ključem uspeha koje reprezentacija Srbije ostvaruje na klupi sa selektorom Đorđevićem?

– Kvalitet, homogenost tima i odličan stručni rad – to su naši preduslovi uspeha.

Što se tiče ove sezone Evrolige, kako ocenjujete novi format takmičenja I da li mislite da to donosi boljitak u odnosu na prošlogodišnji sistem takmičenja?

– Sistem je naporan za igrače, ali je interesantan za publiku i sponzore. Mislim da ćemo se svi prilagoditi i da će sve biti još bolje u sezonama koje dolaze.

Kao čovek koji je sa 30 godina uspeo da postigne mnogo uspeha na klupskom planu, postoje li još neke ambicije ili ciljevi koje želite da ostvarite do kraja karijere?

– Želim da ponovim Evroligu, a voleo bih i zlato sa Srbijom na nekom od takmičenja. To su želje za karijeru.

Foto: Teo4.rs

Nema komentara

Napišite komentar