Vakcinacija obavezna u javnom interesu

autor: Marija Grbić 0

Lekari u Srbiji ponovo su prethodne nedelje, kao i svakog aprila u sklopu obeležavanja Evropske nedelje imunizacije, istakli značaj vakcina, dok određena udruženja roditelja sumnjaju u njihovu bezbednost i traže da vakcinacija bude slobodan izbor.

(huffpost.com)

Ovu situaciju dodatno je problematizovao nedavno usvojeni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisujući obaveznu vakcinaciju dece, koja isključuje pristanak roditelja kao njihovih zakonskih zastupnika, a u slučaju kršenja ove odredbe roditelj može biti i sudski gonjen.

Predsednica udruženja građana „Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinacijuˮ Dragana Baša tvrdi da je ovaj zakon neustavan, jer krši ustavnu odredbu po kojoj niko ne može biti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog pristanka.

– Mi smo podneli zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti ovog zakona, ali još nismo dobili odgovor. Takođe, pozivamo se i na Zakon o zaštiti pacijenata koji navodi da pacijent ima slobodu izbora kada je reč o medicinskim merama što nam Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uskraćuje, jer navodi da je vakcinacija obavezna – rekla je Baša.

Predsednica Udruženja pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo Srbije (SUPRAM) Marta Sjeničić u tekstu pripremanom za Osmi međunarodni kongres u Banja Luci „Ekologija, zdravlje, rad, sport” koji je dostavila redakciji, navodi da po Zakonu o zaštiti prava pacijenata, pacijent ima pravo na slobodno odlučivanje o svemu, osim kada to ugrožava zdravlje drugih.

– Sukoba između Zakona o pravima pacijenata i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nema. Zakonom o pravima pacijenata se propisuje da se medicinska mera može preduzeti protivno volji pacijenta, samo u slučajevima koji su utvrđeni zakonom i koji su u skladu sa lekarskom etikom. A slučaj utvrđen zakonom je svakako obavezna vakcinacija određena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To je taj izuzetak koji postoji u javnom interesu, i kod koga se, zbog toga, ne traži pristanak pacijenta – navodi se u tekstu.

U Srbiji je vakcinacija obavezna protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, zaušaka, rubele, hepatitisa B. Zakonom je određena i preporučena vakcinacija koju preporučuje doktor u skladu sa programom imunizacije. Sličnu politiku zaštite stanovništva od zaraznih bolesti imaju Mađarska, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija, dok je imunizacija neobavezna u Austriji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Estoniji, Litvaniji, Nemačkoj, Norveškoj, Švedskoj.

Govoreći o eventualnim neželjenim reakcijama deteta na vakcinu, Dragana Baša je istakla da roditelji ne dobijaju dovoljno informacija od pedijatara i da su pregledi koji treba da utvrde da li bi vakcina izazvala kontraindikacije rutinski.

– Lekari ne predočavaju nuspojave vakcine kada dođete u ordinaciju. Mi ne dobijamo sve potrebne informacije od lekara. Provere koje se obavljaju pre dobijanja vakcine obuhvataju kontrolisanje grla i pluća, ali se ne radi krvna slika i analiza urina što bi moglo da pokaže da li je dete potpuno zdravo za vakcinaciju. Takođe, pedijatri ne prijavljuju Agenciji za lekove i medicinska sredstva neželjene reakcije na vakcine – rekla je Baša.

(rtk.rs)

Prema izveštaju Agencije za lekove i medicinska sredstva za 2014. godinu  bilo je 103 prijave kontraindikacija na vakcine. Od toga 83 podneli su zdravstveni radnici, 17 nosioci dozvola za lek, a 3 pacijenti. Podaci prošlogodišnjeg Statističkog godišnjaka pokazuju da procenat vakcinisane dece u Srbiji opada. To je najizraženije kod MMR vakcine protiv malih boginja, rubele i zaušaka, jer je 2012. procenat vakcinisanih bio 90,3 odsto, a 2014. godine 85,8.

Načelnica Službe zdravstvene zaštite dece u Domu zdravlja Novi Sad Vesna Vuleković kaže da pedijatar pre primanja vakcine pregleda dete i ukaže roditelju na moguće nuspojave koje su najčešće bezazlene, kao što je povišena temperatura. Takođe, istakla je da postoje određena stanja deteta kada se vakcina ili pomeri ili se uopšte ne daje, ali iz razloga što bi konkretno dete davanjem određene vakcine moglo biti ugroženo.

Takođe, Marta Sjeničić je u svom tekstu istakla da je neophodno da doktori daju sve informacije pacijentima o vakcini.

– Pre vakcinacije pacijentu treba dati iscrpno obaveštenje o vakcini koju on ili njegovo dete treba da dobije i uzeti iscrpnu ličnu i porodičnu anamnezu, kako bi se utvrdilo ne/postojanje privremenih ili trajnih prepreka za imunizaciju. Ukoliko se posumnja na postojanje trajnih kontraindikacija za imunizaciju, postoji Stručni tim za kontraindikacije koji donosi konačnu odluku o tome – stoji u tekstu.

Sve ovo izloženo ukazuje da deo populacije u Srbiji pokazuje otpor prema vakcinaciji i ima dilemu da li da se vakciniše ili ne, što lekari smatraju neopravdanim. Stoga, pokazala se potreba za većom transparentnošću, edukacijom i informisanjem građana u cilju stvaranja jasne slike o dejstvu vakcine i u cilju razvoja poverenja pacijenata u zdravstveni sistem.

Nema komentara

Napišite komentar