Studentski parlament - u susret izborima

autor: Jelena Božić 0

Studentski parlament je organ koji studentima  pomaže u izgradnji boljih uslova za školovanje, bavi se nizom aktivnosti, rešava studentske nedoumice i probleme i poboljšava interakciju između uprave i studenata. U susret novim izborima mi smo ispitali koliko su studenti upoznati sa njegovim radom i koliko su za njega zainteresovani.

foto: traviscountygop.org

Najčešća zabuna, koja nastaje kada studenti pokušaju da definišu parlament, je da on predstavlja još jednu studentsku organizaciju. Međutim, studentski parlament je organ određenog fakulteta i jedino legitimno studentsko telo.

Datum izbora za članove parlamenta je različit na svakom fakultetu, ali je april uglavnom rezervisan upravo za njih. Na izborima se biraju članovi, a malo kasnije i predsednik.

Izbori na Filozofskom fakultetu za novi sastav su 14. aprila. Predsednica ovog parlamenta Aleksandra Mandić dužnost obavlja već godinu dana. Mandat joj ističe u aprilu, a predsednika biraju svi članovi trenutnog sastava. Ona kaže da se parlament isključivo zalaže za bolje uslove školovanja i da se trude da studenti što manje plaćaju:

– Naš fakultet ima najniže školarine na Univerzitetu u Novom Sadu. Ove godine smo se

izborili za apsolventske rokove i šesti redovni ispitni rok, što je inače zabranjeno zakonom. Sada se borimo za besplatnu prijavu ispita – rekla je Mandićeva i dodala da predsednik ima najveća prava, ali i najveće obaveze.

foto: Studentski parlament Filozofskog fakulteta 

Studentski parlament pred kraj mandata bira i novog studenta prodekana. Studentkinja Filozofskog Dajana Marković, prijavila se za ovu funkciju pored još dvoje kandidovanih, studenta filozofije Vuka Trnavca i studentkinje završne godine žurnalistike Isidore Filipov. Markovićeva kaže da student prodekan predstavlja sponu između studenata i Uprave fakulteta:

– Prvi i najvažniji zadatak je da štiti i predstavlja interese studenata tokom svog mandata. Mora da bude informisan o svim dešavanjima i mogućnostima na fakultetu, kao i na univerzitetu, da bi o istima obaveštavao studente. Uvek mora da radi na poboljšanju kvaliteta obrazovnog procesa - rekla je Markovićeva i istakla da se ona, kao neko ko se već tri godine bavi studentskim pitanjima, volonterizmom i drugim vrstama omladinskog aktivizma, usudila da se kandiduje za ovo mesto.

Izbori na Tehnološkom fakultetu su 17. aprila. Predsednica parlamenta Milena Bugarski kaže da trenutno imaju 15 članova:

– Izbori se vrše tako što parlament raspiše konkurs, nakon dve nedelje kandidati predaju svoje kandidature uz CV i motivaciono pismo. Nakon toga se istakne lista kandidata i posle dve nedelje se održavaju izbori. Studenti mogu da glasaju za kandidate samo sa svog studijskog područja. Recimo, „inženjerstvo materijala“ ne može da glasa za nekoga sa prehrambrenih smerova – izjavila je Bugarski i napomenula da se studenti javljaju zbog problema, najčešće sa rokovima, a sa predlozima i idejama dosta slabije.

foto: Prošlogodišnja akcija Studentskog parlamenta Univerziteta

Trenutni predsednik parlamenta Univerziteta i student Fakulteta tehničkih nauka (FTN) Igor Graić kaže da su izbori na FTN-u 2. aprila i da parlament ima preko 30 članova. Takođe je rekao da studenti dolaze sa predlozima i da su aktivni, svako na svom departmanu. Trenutni predsednik parlamenta na ovom fakultetu je Darko Čuturić.

Rad i postojanje studentskog parlamenta su bitni elementi u školovanju svakog pojedinca. Svi članovi parlamenta i predsednici se zajedno trude za veći uspeh i dostignuća studenata. Baš zato je od izrazite važnosti da oni budu uključeni i da znaju da je parlament i osnovan upravo zbog njih, što znači da je svakome omugućeno pravo na predloge, žalbe i diskusije.

Studentkinja filozofije Sara Stoičević kaže da zna za postojanje studentskog parlamenta, ali da nije sigurna čime se tačno bave:

– Znam da je to studentska organizacija i da se bave različitim problemima, ali nešto više nisam upućena. Što se tiče izbora, znam da se članovi menjaju na godišnjem nivou, ali ne znam ni kakav je to proces, ni kako se dolazi do tog mesta – izjavila je Stoičevićeva.

Studentkinja biohemije Katarina Dragić deli slično mišljenje sa Stoičevićevom:

– Znam da postoji parlament i za izbore znam da su uskoro, ali ne znam za šta tačno služi. Mislim da su u organizaciji za neke manifestacije, tipa primatijada. Koje još funkcije imaju, to stvarno ne znam – istakla je Dragićeva.

Međutim, student FTN-a Nikola Jerković kaže da zna sve o radu parlamenta, ali da nije uključen u to:

– Meni je sve to poznato jer svake godine pokušavaju da me „uvuku“ u to, ali još se ne dam. To su dodatne obaveze i „cimanja“. Najteže je raditi sa ljudima – iskren je Jerković.

Studentski parlament, nekima više, nekima manje poznat, zaista iziskuje mnogo truda i ulaganja. Međutim, njegova trajnost i postojanje govore o kvalitetu njegovog rada. Izbori koji se vrše na godinu dana su takođe pokazatelji da su promene dobro došle, ali takođe i prilika za nove kandidature.

Nema komentara

  • Gravatar Image

    Eto naši akademski građani... sve bi ako može odmah, a to što su neobavešteni nikom, ništa... A tek kakvo obilje novinarske objektivnosti... od tri kandidata izjava baš od onog čija organizacja ima veze s ovim sajtom... interesantno. Da li je to objektivno, izbalansirano izveštavanje?

    • Gravatar Image

      I to, a i niti jedna izjava studenata levicara koji svesno odbijaju da ucestvuju u demokratiji, vec se radije okrecu direktnoj akciji. Za levicare, koliko god da ih je malo na Univerzitetu, neucestvovanje u izborima i parlamentima je svestan politicki cin, a ne proizvod neobavestenosti, kako to ova ovde "novinarka" pokusava da predstavi. Ne bi zato bilo lose, da se novinarka obavesti da postoje i drugacija misljenja, a ne samo "ili-ili". Ali dobro, cilj ovog teksta je ionako da parlamente prikaze kao svetlo u tami, nesto najlepse, a sa druge strane indirektno optuzi tu "neobavestenu" studentsku masu da nema pojma, i da je sama kriva sto joj ide lose.

      • Gravatar Image

        I da bi im zato bolje bilo da iyadju i glasaju, pa neka "obavesteni" odlucuju, kad je plebs ionako "neobavesten".

Napišite komentar