Srbija nesposobna da zadrži mlade naučnike

autor: Politika, Tanjug 0

"Naučna zajednica Srbije je veliki neiskorišćeni potencijal zemlje u koji mora više da se ulaže i na to se mora gledati kao na investiciju za budućnost, a ne samo kao na javni rashod", izjavio je menadžer za trgovinu i konkurentnost Svetske banke Paulo Korea.


Foto: Pixabay

Ukupna ulaganja u nauku i Srbiji su niska i čak 80 odsto sredstava dolazi iz javnog sektora, tvrdi Korea i naglašava da Srbija zbog toga plaća visoku cenu, u formi neiskorišćenih potencijala, zbog odliva mozgova i slabe veze nauke i privrede koji su jednim delom i posledica postojećeg modela finansiranja.

– Srbija u ovom trenutku proizvodi naučnike i inženjere visokog kvaliteta što predstavlja jedan neverovatan potencijal za zemlju – kazao je Korea za "Politiku".

Korea, međutim, konstatuje da su veze između nauke i privrede slabe i da se mali broj naučnih istraživanja primenjuje u privatnom sektoru.

Kada je reč o kvalitetu obrazovanja u oblasti matematike i prirodnih nauka, prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, u Izveštaju o konkurentnosti za 2016, Srbija je rame uz rame sa Hrvatskom, a stoji bolje od Češke ili Mađarske, napominje Korea.

U odnosu na iste te zemlje, prema sposobnosti da talente zadrži u zemlji, Srbija je, međutim, najniže ocenjena, dodao je on.

Korea je naveo da istraživači i inženjeri koji ostaju u zemlji neretko postižu izvanredne rezultate.

– Mali uvid u moguću blistavu budućnost ovog videimo u kompanijama poput 'Nordeusa' ili 'Seven bridžisa', koji su globalni lideri u svojim oblastima – ističe Korea.

Kora smatra da postojeći model finansiranja naučnoistraživačkog rada u Srbiji ne podržava izvrsnost nauke i njenu relevantnost za privredu. Prema njegovim rečima, uspostavljanje adekvatnih podsticaja u sistemu može da podrži bolju saradnju sa kompanijama i da motiviše privatni sektor da takođe ulaže u nauku.

Korea naglašava da su neki pomaci u ovom pravcu ostvareni u proteklih pet godina. Uslovi za naučnoistraživački rad su unapređeni kroz investicije podržane od strane Evropske investicione banke i Banke za razvoj Saveta Evrope, kazao je on.

Investicioni fond Srbije pruža značajna finansijska sredstva za startap kompanije i zajedničke projekte naučnoistraživačkih organizacija i privrede, ali bez suštinskih reformi trenutnog modela finansiranja nauke, ovakvi pojedinačni napori imaće ograničen efekat, smatra Korea.

– Zaključak koji se može izvući je da Srbija mora da ulaže više i bolje u nauku i inovacije – zaključio je on.

Nema komentara

Napišite komentar