Sadašnjost i budućnost književnosti

autor: Jelena Božić 0

„Glavni problem u umetnosti i književnosti je taj što naša država nema pare za kulturu, ali ima za ministarstvo kulture”, izjavio je književnik i kritičar Mileta Aćimović Ivkov na tribini o položaju NIN-ove nagrade, pričajući o lošem materijalnom stanju književnika u Srbiji.

Foto: Jelena Božić

Sa Ivkovićem se složio i jedan od dobitnika NIN-ove nagrade Slobodan Tišma koji je rekao da nikada nije mešao politiku i književnost, a da umetnici ne bi trebalo da žive loše i rade poslove sa strane već da budu koncentrisani na stvaranje dela.

– Kada sam osvojio NIN-ovu nagradu postao sam popularan kod rodbine, komšija i ljudi u gradu koji su mi prilazili svaki dan da mi čestitaju, ali je potpuno drugačije sa ljudima iz stručne javnosti koji su mi govorili čak i da je to što sam ja dobio ovu nagradu dokaz koliko je nisko pala srpska književnost i da je DS potpomogao da dobijem nagradu– izjavio je Tišma i dodao da je cela ta fama oko nagrade trajala oko godinu dana, a da sada ne može ni honorar da dobije.

Učesnici tribine su govorili i o nezastupljensti književnosti u medijima. Tišma je napomenuo da je on napisao nekoliko dela posle NIN-ove nagrade, ali da ona nisu našli svoje mesto u medijima, kao ni on.

Nekadašnji član žirija za NIN-ovu nagradu Vasa Pavković rekao je da je književnost potpuno proterana iz medija i da postoji tek nekoliko ozbiljnih medija koji se bave knjigom.

Književnica Vladislava Gordić-Petković pričala je o budućnosti NIN-ove nagrade, bavljenju književnosti među omladinom i pisanjem uopšte. Posebno je istakla stipendiju koju NIN dodeljuje za najbolje nacrte romana, a koju su dobili studenti novinarstva Stefan Janjić i Bojan Marjanović.

– Mislim da će oba romana biti odlična, oni sad čekaju i traže svog izdavača. Književnost je specifična po svojim motivsko-tematskim i strukturno-stilskim osobinama. Ona je raznovrsna i vitalna i mislim da će se održati, jer kada pročitate između 106 i 120 romana koliko stigne godišnje vidite raznovrsje– izjavila je Gordić-Petković i dodala da je najmlađa autorka koja je poslala roman bila devojka koja je rođena početkom devedesetih.

Tribina pod nazivom „Položaj književnosti i NIN-ove nagrade na srpskoj književnoj i umetničkoj sceni” održana je u organizaciji nedeljnika NIN-a i Pokrajinskog sekreterijata za kulturu i javno informisanje u zgradi Pokrajinske vlade u Novom Sadu.

Nema komentara

Napišite komentar