Koliko smo oprezni na društvenim mrežama?

autor: Nikoleta Gebleš 0

Jutjuber iz Amerike, Kobi Persin, u zanimljivom eksperimentu pokušao je da pokaže opasnost društvenih mreža preko dva video snimka. Persin je preko društvene mreže Fejsbuk pokazao da su mladi koji imaju profile na društvenim mrežama često neoprezni, i lako stupaju u komunikaciju sa nepoznatim osobama. 

foto: pixabay

Za početak, Persin je kreirao lažni profil na društvenoj mreži Fejsbuk. Predstavio se kao petnaestogodišnji dečak i sklopio prijateljstvo sa tri devojčice, uz dozvolu njihovih roditelja. Počeo je da komunicira sa sve tri, a nakon nekog vremena, pozvao ih je na sastanak, jednu po jednu. Ono što je interesantno, na sastanak nije odlazio sam, nego uvek sa roditeljima, i to mu je pomoglo da dođe do bitnog otkrića. Naime, roditelji su smatrali da njihove ćerke znaju kako „da se ponašaju” na internetu. Ipak, roditelji su svedočili suprotnoj situaciji – njihove ćerke nisu bile bezbedne. Sve tri su bile spremne da sednu u auto sa nepoznatom osobom, ili pričaju sa Kobijem Persinom, koji se lažno predstavljao kao petnaestogodišnjak.

U sva tri slučaja, epilog je isti: roditelji su bili razočarani i ljuti, i pre svega, uplašeni zato što su shvatili da njihova deca ne brinu o sebi. Isti eksperiment Persin je primenio i u obrnutom slučaju – kreirao je lažni Fejsbuk profil i predstavio se kao petnaestogodišnja devojka. Protokol je isti: Persin je poslao zahtev za prijateljstvo trojici mladića, par dana im pisao poruke, a potom ugovorio susret. Sve ovo uz nadzor roditelja. Rezultati su isti: mladići su nepromišljeno odlazili da se upoznaju sa nekim koga poznaju samo nekoliko dana, ne sluteći da nije u pitanju petnaestogodišnja devojka. Oba video snimka možete pronaći na internetu. Eksperiment sa devojčicama na ovom linku  , a eksperiment sa dečacima ovde

Ovog puta, u pitanju je bio eksperiment, ali smo svedoci dovoljno velikog broja situacija u kojima deca nisu samo žrtve eksperimenta jutjubera. Sve je više mladih, i to dece u osnovnim školama, koji koriste društvene mreže, ali nisu sposobni ili voljni da se zaštite. 

Studenti novinarstva koji su slušali predmet Mediji za decu, radili su istraživanje sa četvrtacima i osmacima kroz skoro celu Vojvodinu. Prema 645 anketiranih đaka, 309 često, 171 povremeno, a ostali nikad ili retko koriste društvenu mrežu (u 13 slučajeva nije bilo odgovora). Naravno, na prvom mestu je Fejsbuk (373 slučaja), zatim Instagram (87 slučaja), a na trećem mestu je Tviter (17 slučaja).

Učiteljica Monika Rafai Boroš kaže da ne mora uvek biti ovako. Njena učenica upoznala je momka preko Fejsbuka, ali kada je, nakon određenog perioda komuniciranja, on predložio da se upoznaju, devojčica se obratila svojim roditeljima.

– Ovo je negativna strana Fejsbuka, ali ima i pozitivnih strana. Moji đaci od sledeće godine kreću u peti razred u drugoj osnovnoj školi, pa ćemo ovako može da nastavimo komunikaciju. Takođe, na našoj Fejsbuk grupi čuvamo fotografije sa ekskurzija, koje su lepa uspomena – rekla je ona i dodala da i roditelji učenika mogu da kontaktiraju sa njom putem ove društvene mreže.

Današnja deca pripadaju digitalnoj generaciji, i to se ne može izbeći. Roditelji ne mogu odvojiti decu od društvenih mreža, ali ih mogu naučiti da ih pravilno koriste i budu bezbedni, pre svega. Roditelji se savetuju da promene podešavanja na profilima svoje dece tako da samo njihovi prijatelji mogu da vide sadržaj Fejsbuk objava, pričaju sa njima, saslušaju ih i objasne im da ne treba da komuniciraju sa nepoznatim ljudima.

Nema komentara

Napišite komentar