Internet kupovina u Srbiji ima potencijal

autor: Mirko Kovačević 0

Prema podacima Zavoda za statistiku, u toku 2015. godine više od 1,2 miliona fizičkih lica  u Srbiji kupovalo je onlajn, što predstavlja rast od pet odsto u poređenju sa prethodnom godinom, odnosno 30 odsto u poređenju sa 2013.

(dietkart.blogspot.com)

Kupovina preko interneta postaje sve popularnija u Srbiji, o tome svedoči rast od skoro devet odsto u pretekle tri godine u broju korisnika interneta koji kupuju, prodaju ili na drugi način posluju putem njega. Međutim, uprkos pozitivnim pokazateljima, Srbija je i dalje ispod evropskog proseka. Prema nekim procenama, obim elektronske trgovine u Srbiji sada je tri puta manji nego u Hrvatskoj, dok je ranijih godina bio manji preko deset puta. Dokaz za to je činjenica da više od 57 odsto korisnika interneta u našoj zemlji nikada nije kupovalo niti naručivalo robu i usluge putem interneta. To potvrđuje da domaće tržište ima značajan potencijal za razvoj i unapređenje eCommerce usluga.

Kako stručnjaci tvrde, jedna od činjenica je to da se kupci u Srbiji češće okreću elektronskoj kupovini na inostranim sajtovima. Jedan od razloga za to je to što je ponuda na stranim sajtovima povoljnija nego na domaćim.

– Trenutno se 92 odsto potrošnje srpskih kupca realizuje na inostranim veb-sajtovima. Veliki potencijal jeste povećanje potrošnje na domaćim u odnosu na strane onlajn prodavnice, kroz pružanje boljeg ili podjednako dobrog izbora – rekao je Marko Rizovski, specijalista za elektronsku kupovinu. Po njegovim rečima, činjenica je da kupovina putem interneta obezbeđuje prednosti svim učesnicima na tržištu. Sa jedne strane, potrošačima su dostupni različiti proizvodi i usluge, pretraživanje ponuda je brzo i jednostavno, a plaćanje sigurno. Sa druge strane, trgovci dobijaju još jedan kanal prodaje i nove klijente, pri čemu su operativni troškovi onlajn prodavnice niži od tradicionalnih prodajnih formata, što kaže Rizovski, osigurava povećanje profita.

Da kupovina preko intetneta u Srbiji postaje sve popularnija, ali i sigurnija, svedoči i Biljana Kovačević iz Udruženja potrošača Vojvodine. Kako objašnjava naša sagovornica, prošle godine je u Srbij na snagu stupila dopuna zakon o zaštiti potrošača kojom se štite prava potrošača koju kupuju preko interneta.

– Ono što je bitno naglasiti jeste da je došlo do promene, kad je u pitanju ta kupovina na daljinu. Sada se predviđa  rok od 14 dana od dana prijema robe u okviru kojeg potrošač bez navođenja razloga ima pravo da robu vrati i da se izvrši povraćaj novca.

Među onima koji se upuštaju u kupovinu na ovaj način nisu sva iskustva ista. Vesna Pašćanović jedna je od onih sa pozitivnim iskustvima u kupovini kako preko domaćih tako i inostranih veb-sajtova.

– Mnogo sam zadovoljna internet kupovinom. Sve što sam do sad kupovala ispostavilo se kako sam i zamišljala, ali sam prethodno dobro pročitala komentare ljudi i videla šta kažu za određene proizvode. To je jako bitno – kaže Pašćanovićeva.

(dietkart.blogspot.com)

Sa druge strane, ima i onih koji nemaju pozitivna iskustva sa ovim vidom kupovine. To nam je potvrdila i Biljana Kovačević iz Udruženja za zaštitu potrošača koja je istakla da se većina prigovora odnosi na trgovinu između dvaju fizičkih lica i apeluje da potrošači u tom slučaju budu najobazriviji.

– U poslednje vreme najviše prigovora imali smo kada je kupovina preko Fejsbuka u pitanju, takođe putem Limunda, Kupinda i sličnih sajtovi, ali uglavnom preko Fejsbuka, jer se kao prodavci oglašavaju fizička lica, i u tom slučaju, s obzirom na to da se zakonom trgovac definiše kao pravno lice, kada nam se potrošači požale, ne postoji zakonski osnov za postupanje – navodi Kovačevićeva.

Direktor centra za razvoj interneta Zoran Torbica smatra da kod nas postoji zakonska regulativa da se trgovina preko interneta nesmetano obavlja, i da treba raditi na jačanju i podizanju nivoa svesti kupaca.

– Kupovina na internetu jednako je bezbedna kao bilo koja druga vrsta kupovine. Dakle, ako vi imate osnovnu kulturu, vi ćete jednako bezbedeno kupovati na internetu. Svakako je jako bitno da dobro proučite ponudu i uslove kupovine – kaže Torbica.

Da bi se internet kupovina odvijala bezbednije, banke u Srbiji pružaju posebne programe i pogodnosti. Banka Inteza je još 2007. godina prva ponudila e-komerc uslugu na tržištu Srbije.

Tim servisom omogućena je prodaja preko interneta za oko 150 domaćih kompanija. Rajfajzen banka već 10 godina nudi klijentima platnu karticu VISA Virtuon, namenjenu isključivo kupovini na domaćim i inostranim internet sajtovima. Procedura za njeno dobijanje je jednostavna, a potrebno je da klijent otvori račun u toj banci i popuni zahtev za izdavanje kartice. U avgustu 2013. godine Unikredit banka uvela je e-komerc servis, koji omogućava vlasnicima internet prodavnica da prihvataju plaćanje preko VISA i MasterCard platnih kartica. Važan faktor za razvoj eCommerca je unapređenje korisničkog iskustva, odnosno uvođenje novih servisa i usluga elektronskog plaćanja, kako za trgovce, tako i za potrošače, kako smatra Marko Rizovski.

– Cilj za budućnost jeste da putem seminara dodatno edukujemo trgovce i korisinke platnih kartica i time unapredimo internet kupovinu u Srbiji. Ono što je krucijalno je to da je neophodno promeniti percepciju javnosti, tako da se kupci ne fokusiraju samo na zloupotrebe u ovoj oblasti, nego je bitno raditi na unapređenju i informisanosti trgovaca o prednostima internet kupovine – izajavio je Rizovski, specijalista za elektronsku kupovinu.

Veliki tržišni potencijal za razvoj ovog vida trgovine u Srbiji leži u segmentima koji već nude opciju plaćanja platnim karticama i u otvaranju novih servisa za ovaj vid trgovine.

Nema komentara

Napišite komentar