"Režim u Srbiji doprinosi produkciji paralelne stvarnosti"

autor: Marija Grbić 0

Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu obeležio je danas 13. godinu postojanja. Tim povodom održana je Međunarodna naučna konferencija „Populizam, izbeglička kriza, religija, mediji“ na kojoj je učestvovalo 30 učesnika iz sedam zemalja regiona i Evrope.

Na istoimenoj tribini istoričar iz Novog Sada, Milivoj Bešlin, koji se bavio istraživanjem senzacionalističkog novinarstva u Srbiji, istakao je problem tabloidizacije medija i urušavanja profesije kao posledicu toga.

– Mediji su nekada imali edukativnu ulogu. Danas tabloidi služe za zaglupljivanje. Štampa u periodu socijalističke Jugoslavije nije lagala, što je razlika u odnosu na period 90-ih kada laž postaje dominantna u srpskom novinarstvu – rekao je Bešlin i dodao da “u odnosu na sve dosadašnje vlasti  trenutni režim u Srbiji najviše doprinosi produkciji paralelne stvarnosti i lažnih informacija”.

Učesnici tribine govorili su i o aktuelnom problemu izbegličke krize. Istoričar Hrvoje Klasić rekao je da hrvatska javnost svakodnevno sluša priče o napuštenim  krajevima u Hrvatskoj, te da bi jedan od dobrih poteza vlasti mogao biti da dopusti migrantima da se na njima naseli:

– Zamislite da je vlada rekla imamo toliko otoka koji su idealni za obrađivanje, za masline i vinovu lozu, imamo delove Banije, Like, Korduna koji su napušteni, pri tom, nemojte me pogrešno shvatiti, ne mislim da treba da se usele u napuštene kuće koje pripadaju Srbima. Zamislite da smo tim ljudima rekli idite u napuštena sela, bavite se poljoprivredom. Zamislite kako bi to odjeknulo u svetu naspram dizanja žice – rekao je Klasić i dodao da bit o bila šansa za Hrvatsku da se humanošću dobro pozicionira u spoljnoj politici.

Profesor na Univerzitetu u Sloveniji Nikolaj Džefs rekao je da u procesu dolaska migranata u Evropu treba razmišljati i o promenama koje bi nužno zahvatile društva u koja oni dolaze.

– Ja mislim da nije teško primiti izbeglice, ali se onda društva moraju prestruktuirati. Treba se pitati kako će se to odraziti na politiku, ekonomiju i kulturu društva u koja dolaze – zaključio je Džefs.

Foto: Odsek za medijske studije

Nema komentara

Napišite komentar