Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Novom Sadu

autor: Bojana Popović 0

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas, devetog maja, a u nastavku navodimo nekoliko događaja kojim će Dan pobede biti obeležen u Novom Sadu. 

Photo: politicalcritique

Projekcija filma "Sofi Šol – poslednji dani"

Omladinski centar Novog Sada održaće projekciju filma “Sofi Šol – poslednji dani” u četvrtak devetog maja u 20 časova i 30 minuta. Pored obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, devetog maja je i 98 godina od rođenja Sofi Šol, antinacističke aktivistkinje, jedne od članica nenasilnog pokreta otpora Bela ruža. Ulaz na projekciju je besplatan, a obezbeđeni su titlovi na srpskom jeziku. Više informacija možete pronaći na Fejsbuk događaju.

Tribina "Fašizacija društva i njegove posledice – Šta se radi?"

Članice Antifašističke koalicije održaće tribinu naziva ,,Fašizacija društva i njegove posledice – Šta se radi?“ devetog maja u 18 časova (Železnička 28). Povodom Dana pobede nad fašizmom govoriće novinar Nedim Sejdinović, politikolog Radivoje Jovović, politikološkinja Branislava Kostić i aktivista Antifašističke koalicije Dejan Bagarić. Razgovor će moderirati novinarka Vanja Đurić. Više informacija možete pronaći na ovom linku.

Ritam Evrope

Manifestacija Ritam Evrope biće održana devetog maja u 20 časova na Trgu Slobode. Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom 13. godinu za redom Studentski kulturni centar organizuje kulturna dešavanja, izložbe, tribine, svirke i koncert na Trgu Slobode. Na koncertu će nastupiti grupe Partibrejkers, Obojeni Program, Kawasaki 3P i Josip A Lisac. Više informacija pronađite ovde.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se zbog toga što je devetog maja 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Od tada se u svetu obeležava Dan pobede, iako je Drugi svetski rat završen nekoliko meseci kasnije kapitulacijom Japana. Ovaj akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, a u ratu je živote izgubilo preko pedeset miliona ljudi.

 

Nema komentara

Napišite komentar