Si lo hubiera sabido (Da sam znala ranije)

autor: Zorana Nikoletić 0

Si lo hubiera sabido je španska romantična komedija, reditelja Liliane Bokanegre (Liliana Bocanegra) i Alehandra Bazana (Alejandro Bazzano). Zanimljivo je da je serija trebalo da bude urađena na turskom jeziku, prema scenariju Ece Yörenç, kako ju je prvobitno Netfliks najavio. Međutim, zbog uključivanja homoseksualnog para u zaplet, ovaj projekat je iznenada otkazan. Netfliks je kontaktirao špansku scenaristkinju Irmu Koreo koja je uradila adaptaciju, sada je originalna vezija serije na španskom jeziku. Ova romantična komedija urađena je u produkciji Bumeranga za Netfliks gde može i da se pogleda. 

Foto: cinemagavia.es

Ema (Megan Montaner) je tridesetogodišnja žena, udata je za Nanda (Miguel Fernández), čoveka u kog je bila ludo zaljubljena ali se vremenom, nakon 10 godina zajedničkog života, razočarala i odlučila da zatraži razvod. Imaju dvoje dece, Miu (Daniela Soneira) i Maria (Andrés Deluca), blizance u kojima Ema, nakon svog bračnog brodoloma, pronalazi jedinu utehu. Neprestano razmišlja o tome šta bi se desilo da ipak nije pristala da se uda za Nanda i da li bi, da nije napravila taj korak, sada imala lepši život. Kroz seriju se provlači motiv krvavog meseca, koji, prema verovanju, onome ko pogleda u njega, donosi nesreću, a Emu je vratio u period od pre deset godina i pružio joj drugu šansu. Sada dvadesetogodišnja Ema živi u telu tridestogodišnje žene i zna unapred šta će se desiti. 

Njeno ponašanje postalo je čudno njenom suprugu, majci i prijateljima te su zbog novonastale situacije odlučili da pozovu hitnu pomoć i smeste Emu u bolnicu. Ona upada u komu u kojoj proživljava svoj drugi život i saznaje zbog čega ju je Nando oženio i šta je sve skrivao od nje tokom zajedničkog života. Motiv ulaska u komu sugeriše na novi život i ključan je za Emin oporavak i razrešenje svih dilema koje su je mučile. Interesantno je što su situacije kroz koje Ema prolazi, dok je u komi, prikazane kao da se zaista dešavaju. Gledaoci tek mnogo kasnije shvate da je u pitanju zapravo paralelna realnost. Vrlo je atipičan i nepredvidiv zaplet, u poređenju sa ostalim španskim serijama. Mnogo detalja i više paralelnih, naizgled nepovezanih radnji doprinose dodatnoj mističnosti, ali i težem razumevanju samog dela jer tek kasnije scene sa početka dobijaju svoj epilog. Zanimljivo je što se u seriji pojavljuju Emin najbolji drug i drugarica koji su predstavljeni na potpuno različit način. Prijateljica Isa (Jael Pascual) je prikazana kao izdajica, ona je bila sa Eminim suprugom u tajnosti, što Ema saznaje tek kasnije, u toku svog „drugog života“, dok je Deme (Eduardo Lloveras)  iskren prijatelj. Uočena je jedna situacija koja nije tipična za španske serije kao što je ova, ali se na primer često pojavljuje u latinoameričkim serijama, a to je da su najbolje drugarice uglavnom najveće izdajice. Neke od latinoameričkih serija sa ovom tematikom bile su „Rubi“ (La descarada) koja se kod nas emitovala još davne 2004. godine i „Tereza“ (Esa hembra es mala) koja je bila aktuelna u Srbiji 2013. godine.

Podela uloga je veoma specifična jer se uticaj sporednih likova na radnju menja kako odmiču epizode. Ima dosta komičnih scena, koje su praćene adekvatnom muzikom u pozadini, koja nije rađena specijalno za seriju nego su korišćene već postojeće pesme. Ako uzmemo u obzir celokupnu prvu sezonu, emitovano je oko šezdesetak različitih pesama. Epizode ne traju dugo, oko četrdesetak minuta, što je prednost kada su ovakve serije u pitanju s obzirom da su veoma sadržajne epizode. Ukoliko bi trajale duže, bile bi mnogo teže za razumevanje i praćenje. Dinamiku radnje upotpunjuju različite lokacije na kojima su snimljene scene, ali i paralelni prikaz situacija iz prošlosti i sadašnjosti. Prva sezona ima osam epizoda, a svaka se završava u najzanimljivijem trenutku što navodi gledaoce da odmah pogledaju narednu. Rasplet prve sezone serije je neočekivan i veoma intrigantan, ali za sada još uvek nema informacija o emitovanju druge sezone.

Scenaristkinji Irmi Koreo je ovo druga adaptacija  za Netfliks. Prošle godine je uradila špansku adaptaciju turske serije „Fatmagul“, a poznata je i po ulogama u pozorištu i na filmu. Dobitnica je brojnih internacionalnih i nacionalnih nagrada. Serija „Si lo hubiera sabido“ već je privukla pažnju publike i čak 98% Google korisnika označilo je da im se dopada. Već nekoliko dana od početka emitovanja, prevedena je na čak sedam jezika.

Nema komentara

Napišite komentar