Gde je nestao sport među studentima?

autor: Julijana Patarčić 0

Sve više studenata započinje dan kafom i cigaretom, umesto doručkom i fizičkom aktivnošću.Uprkos tome što bi bavljenje sportom trebalo da bude svakodnevica mladih, on se polako povlači i postaje sporedna slobodna aktivnost.

foto: freevector.com

Nezdrava i neredovna ishrana, mnogo kafe, cigareta i alkohola, a malo sna i vežbanja, karakteristični su za ono što u žargonu nazivamo „studentski život”. Studenti sve manje vremena posvećuju bilo kojem obliku rekreacije i većina na sport gleda kao na nešto što se radi u slobodno vreme, koje, kako kažu, nemaju. Od ranog jutra su na fakultetu, provode nekoliko sati sedeći na predavanjima, odlaze u čitaonice da uče, a potom se iscrpljeni vraćaju kući, znajući da ih sve te obaveze čekaju i sutra. U njihovom ionako prebukiranom rasporedu ostaje još malo mesta za druženje sa prijateljima i da se popije pokoje pivo u studenjaku, ali ne i za sport.

Mnogo studenata je prestalo da se bavi sportom otkako su upisali fakultete, među njima i naš sagovornik Jovan Mihajlović, student Fakulteta tehničkih nauka, koji tvrdi da je glavni razlog tome nedostatak vremena:

- Pre nego što sam krenuo na fakultet redovno sam išao u teretanu, a pored toga sam trenirao i brazilsku džiu-džicu. Međutim, sada mi fakultet oduzima mnogo vremena, idem na sva predavanja i kad dođem kući, želim da se odmorim i naspavam. Ponekad osetim da mi fali jedan dobar i naporan trening, ali zaista ne mogu da stignem sve- rekao je Mihajlović i dodao da bi se, kada bi imao više vremena, odmah vratio treninzima.

Ipak, pored svih obaveza koje imaju, jedan deo studenata uspeva da spoji studije i sport. Najčešće se odlučuju za teretanu, ali ima i onih koji, kada je lepo vreme, trče po keju ili odu na fudbal ili basket sa kolegama.

Takođe, mali broj studenata se već dugi niz godina posvećuje jednom sportu. Student Biološkog fakulteta Kosta Kalinić trenira rukomet već devet godina i tvrdi da nikada nije ni pomišljao da prestane sa treninzima zbog studija:

- Iako sam na fakultetu skoro svakog dana do kasnog popodneva, ipak uspevam da stignem i na trening. Rukomet mi pruža mnogo toga. Pre svega u timu imam dosta prijatelja sa kojima volim da se našalim i porazgovaram. To mi omogućava da bar na trenutak skrenem misli sa obaveza. Na treningu izbacim svu negativnu energiju koja se nakupi tokom dana i tada mi je sve nekako lepše- rekao je Kalinić i dodao da posle treninga mnogo lakše uči jer je odmorniji i pun snage.

Upitali smo fizioterapeuta Aleksandra Šakotu da li je studentima glavni neprijatelj zaista samo vreme ili postoji još neki razlog zbog kojeg se odriču rekreacije:

- Jedan od razloga svakako je vreme, jer svaki student ima mnoštvo obaveza koje mora da obavi u veoma kratkom roku. Međutim, bavljenje sportom je veoma korisno upravo zbog toga. Sport ne samo da pospešuje zdravlje, već i omogućava bolju organizaciju vremena - kada imate zakazan trening, štedite vreme na sve načine i tome se prilagođavate. Isto tako, treniranje doprinosi i oslobađanju od stresa, a to je studentima veoma važno, pogotovo tokom ispitnih rokova, koji su veoma naporni. Drugi razlog nebavljenja fizičkom aktivnošću je tehnološka era u kojoj živimo, kad mladi previše vremena provode za kompjuterima, mobilnim telefonima i tabletima, od kojih se retko odvajaju. Niko od njih neće priznati da provodi najmanje pet sati dnevno za tim uređajima, ali je to istina. Lopta je, nažalost, zamenjena telefonom- rekao je Šakota i preporučio da se studenti, koliko god mogu i koliko im vreme dozvoljava, posvete nekoj fizičkoj aktivnosti, jer se posledice nezdravog života možda neće odmah osetiti, ali su one svakako neizbežne.

Zbog toga što je zdravstvena slika studenata u Srbiji trenutno na nezavidnom nivou, Nacionalni prosvetni savet je podržao ideju da se fizičko vaspitanje vrati na fakultete. Ministar sporta Vanja Udovičić je takođe podržao ovaj predlog, kao i većina studenata koji smatraju da bi to bilo dobro rešenje, jer bi na taj način bili podsticani da budu makar malo aktivniji nego inače. Međutim, da bi se ideja sprovela, potrebno je dobiti saglasnost svih univerziteta i pronaći evenutalni model nastave po kojem bi se fizičko vaspitanje uvelo u raspored pored predavanja. 

Nema komentara

Napišite komentar