Goran Bare i Majke objavili novi album "Nuspojave"

autor: Z. Strika 137 pregleda 0

Hrvatski muzičar Goran Bare zajedno sa svojim sastavom Majke, objavio je, posle sedam godina pauze, novi album naziva “Nuspojave”.


Fotografija na omotu: Zoran Marinović

Nakon što je za album “Teške boje” dobio brojna priznanja, između ostalog i Porina, Bare je lestvicu očekivanja podigao visoko. Međutim, sudeći po prvim reakcijama i recenzijama, radi se o albumu koji će obeležiti 2018. godina na rokerskoj sceni.

U sedam pesama, uz ranije objavljene “Osvijesti me” i “I dok pleše sama s kišom” u nešto drugačijem aranžmanima, Bare i Majke donose gotovo 45 minuta dobre svirke. U pesmama kao što su “Ljubav krvari”, “Dobri anđeo te noći je pao”, “Skarabej Go-Go”, “Zašto” mogu se pronaći standardni motivi Baretovih tekstova.

Sam autor je pre objavljivanja albuma, u intervjuu prošle godine, najavio da “Nuspojave” neće biti ono što je do sada svirao sa Majkama, navodeći da novi materijal, u suštini, nema nikakve veze sa ovim sastavom.

– Zadnjih godina sam bio kao u nekom limbu. Video sam da mi je ta muzika koju sam drndao 20 godina počela ići na živce. Nisam te rifove mogao da čujem. Nešto sam morao da napravim sa sobom. Eto, našao sam ljude s kojima to mogu da radim i zadovoljan sam – kazao je Bare dodajući da želi da ostavi iza sebe nešto čime će biti zadovoljan.

Za nešto drugačiji zvuk može biti više razloga. Jedan od njih je zaprešćenje da je zbog uspeha “Teških boja” praktično postao deo estrade, odnosno, kako je objasnio, “kad pobediš 'Bižuteriju' (Jelena Rozga) onda si deo estrade”. Zbog toga je, po sopstvenom priznanju, tražio radikalnu promenu.

S druge strane, ono što je možda i presudno uticalo na zvuk albuma, jeste saradnja sa mladim hrvatskim pop-džezerom Mariom Rašićem, koji je Baretu bio jedan od glavnih saradnika u procesu stvaranja albuma. 

Inspiraciju za novi album Bare je izvlačio iz “berlinske faze” Dejvida Bouvija, ali tu se mogu pronaći i tonovi Lu Rida, Igija Popa, kao i tama koja dopire iz stihova Nika Kejva. Ipak, iako na startu hvaljen, “Nuspojave” kod “širokih masa” verovatno neće imati odjek “Teških boja”, ali autor, sudeći po sopstvenim najavama i krajnjem rezultatu, nije ni imao takvu nameru.

Nema komentara

Napišite komentar