Završen šesti Festival nauke

autor: Dušan Božanić 0

U centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu, 10. i 11. maja, održan je 6. po redu festival nauke. Iako smo navikli da vikendom gledamo potpuno prazan kampus, on je ovog puta bio življi nego tokom cele radne nedelje. 

foto: Dušan Božanić

Desetine belih šatora, pod kojimа su se odvijali svakakvi naučni eksperimenti i demonstracije, prekrivali su celokupan kampus. Atmosfera je bila upotpunjena muzikom koja je dolazila sa bine odmah pored rektorata, gde je u subotu na programu bio rokenrol, u nedelju se čula izvorna muzika, a sve to su upotpunili igrači koji su u narodnoj nošnji igrali kolo.

Najrazličitiji eksperimenti, demonstracije, ogledi, testovi i kvizovi znanja iz oblasti nauk mamili su ljude u svaki od šatora. Ono što veoma ohrabruje i što celu sliku čini lepšom jeste ogroman broj mališana koji su zainteresovano upijali svaki delić znanja koji im je bio ponuđen.

Medicinski fakultet iz Novog Sada je u svom šatoru organizovao veoma zanimljivu demonstraciju rađanja deteta. To je privuklo veliku pažnju posetilaca jer je taj čin rađanja deo svačijeg života, a način na koji je to demonstrirano za svaku je pohvalu. 

foto: Dušan Božanić

Denis, student Medicinskog fakulteta, kaže da mu ovo što radi pričinjava veliko zadovoljstvo, pogotovo jer su najzainteresovaniji bili mališani, koji nisu znali sve detalje ovog magičnog čina:

 - Nisam iz Novog Sada, ali sam ostao ovde ovog vikenda da bih mogao da doprinesem ovom festivalu i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo -  rekao je Denis i usput nam demonstrirao kako pravilan porođaj treba da izgleda.

Veliku pažnju mališana privukao je šator pod kojim su se nalazili razni insekti izloženi u terarijumima. Tarantule i ostale vrste paukova privukle su, očekivano, najveću pažnju, ali klinci nisu smeli da ih diraju. Smeli su da se igraju sa mnogo manje opasnim insektima, kao što su neke velike vrste buba, te su studenti koji su ih izlagali dozvoljavali da ih mališani drže u rukama.

U velikom broju šatora nalazili su se veliki plazma televizori gde su posetioci mogli da se okušaju u naučnom kvizu. Koliko je to bilo zanimlivo svedoče redovi ljudi koji su čekali da se oprobaju i izađu kao pobednici.

U štabu inženjera sa FTN-a odvijale su se sjajne demonstracije, što robotike, što nekih kompjuterskih programa koje do sada nismo imali prilike da koristimo. Ksenija, koja dolazi iz Bačke Palanke a studira na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, demonstrirala je program koji služi za sintezu ljudskog govora. Reč je o veoma zanimljivom programu koji pisani tekst pretvara u veoma prirodan glas koji dolazi iz računara. Ovakav program najviše služi olakšavanju komunikacije preko računara sa slepim ljudima:

 - Ovo je veoma velik korak upravo zbog prirodnosti glasa i akcenta koji dolazi iz računara. Raniji program nisu mogli da prepoznaju akcenatske dužine i duge akcente, te je govor bio veoma neprirodan. Sada se radi i na obrnutom procesu, gde će se govor snimati, a pisani tekst izlaziti na ekranu računara - kaže Ksenija.

Dva dana je svakako malo da se prikažu sve tajne i sve zanimljive stvari koje krije naučni svet. Međutim, s obzirom na odziv posetilaca koji je bio i više nego lep, nadamo se da će sledeće godine kampus biti ovako živahan više od dva dana. 

Nema komentara

Napišite komentar