Studenti ocenjuju, na profesorima odluke o promeni

autor: Milica Stevanović 0

U okviru studentske evaluacije ispituju se stavovi i mišljenja studenata o realizaciji studijskih programa, o radu profesora i asistenata, kao i kvalitetu literature koja se koristi.

foto: dailytroja.com; brandeis.edu

Međutim, postavlja se pitanje da li i koliko to ima uticaja na to da profesori, ako je potrebno, promene i poboljšaju svoj sistem rada.

Učešće studenata u evaluaciji nastavnog procesa ima izuzetan značaj u procesu samovrednovanja, spoljašnje provere kvaliteta i akreditacije svih studijskih programa koje realizuje fakultet. Bitnu ulogu u svemu igraju studenti, ali i profesori koji odlučuju u kojoj meri će promeniti određene stvari na koje im je skrenuta pažnja.

Profesorka Filozofskog Fakulteta u Novom Sadu Jelena Kleut, ističe da je njeno iskustvo sa evaluacijama veoma dobro i da iz njih zaključuje da su studenti zadovoljni nastavom na njenom predmetu, ali i da se trudi da sve zamerke koje su joj upućene popravi.

- Neke je stvari lakše ispraviti. Na primer, jedne godine su mi se studenti na master studijama požalili da su imali previše literature za čitanje. Sledeće godine sam revidirala i smanjila spisak literature. Neke stvari je teže korigovati. Na primer, na osnovnim studijama studenti u evaluacijama pišu da nisu zadovoljni udžbenikom. Malo sam to korigovala i pripremila za jedan deo gradiva dodatni materijal, ali znam da to nije dovoljno. Takvu sugestiju je teže sprovesti zato što postoje i neki drugi faktori, nije dovoljna samo dobra volja – navodi Kleutova i ističe da joj se čini da jedan deo studenata misli da nemaju koristi od te evaluacije, za šta smatra da jesu u pravu ako to gledaju isključivo iz svoje lične perspektive, ali da bi ocenjivanjem pomogli kasnijim generacijama koji će slušati taj isti predmet.

Sa druge strane, studentkinja Filozofskog fakulteta Jelena Karlica smatra da je evaluacija jedan od najjednostavnijih načina da studenti iskažu svoje mišljenje o trenutnoj situaciji na fakultetu i pokušaju da promene nešto, ali i da tu problem stvara mali odziv studenata.

- Evaluacija generalno jeste bitna, ali trenutno nije. Mislim na to da retko koji student popunjava evaluaciju i time ne može da se vidi pravo stanje. Na primer, kada svaki deseti student popuni evaluaciju, neće moći da se uvidi pravo stanje jer to nije mišljenje svih studenata već samo određeni procenat – naglasila je Karlica i dodala da bi bilo dobro da na predavanju ponekad prisustvuju osobe koje bi evaluirale rad profesora, ali da profesori ne znaju da su te osobe prisutne na predavanju.

Profesori i studenti složni su u jednom, a to je da se trenutno  za evaluiranje ne odaziva dovoljan broj studenata. Studenti takođe smatraju i da  te evaluacije do sada nisu donele neke primetne promene, a ako je i bilo promena, nisu sigurni da su evaluacije uzročnik toga.

Prodekanka nastave na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Biljana Šimunović Bešlin naglašava da su nastavnici i saradnici ovog fakulteta u najvećem broju slučajeva ocenjeni najvišim ili vrlo visokim ocenama ali i da postoji opravdana sumnja u pouzdanost dobijenih ocena i mogućnost da one ne reprezentuju stavove svih studenata i da je glavni razlog tome nizak odziv studenata.

- U dosadašnjim anketama nije se dogodilo da određeni nastavnik ili saradnik Filozofskog fakulteta bude loše ili negativno ocenjen od strane većine studenata koji su pratili nastavu – rekla je prodekanka nastave i dodala da su profesori i saradnici na fakultetu veoma zainteresovani za rezultate studentske evaluacije i da blagovremenost povratne informacije o uspešnosti vlastitog rada ima izuzetan značaj.

Prema njenim rečima, ukoliko bi se dogodilo da određeni profesor ili asistent dobije negativne ocene od većine studenata, prodekan za nastavu bi na osnovu uvida u rezultate evaluacije, o tome obavestio šefa odseka ili koordinatora odgovornog za realizaciju studijskog programa, uz zahtev da se preduzmu odgovarajuće mere otklanjanja uočenih propusta u radu nastavnika ili saradnika. Ako bi se negativna ocena ponovila, to bi značilo da je potrebno da takav slučaj razmotre Komisija za obezbeđenje kvaliteta i Nastavno-naučno veće fakulteta.

U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i opštim aktima Filozofskog fakulteta, evaluacija nastavnog procesa sprovodi se od školske 2008/2009. godine. Od kraja letnjeg semestra 2011/2012. godine ona se sprovodi putem studentskog veb servisa.

Ostaje otvoreno pitanje da li su svi profesori raspoloženi da izađu studentima u susret i neke stvari, koje im studenti zameraju, koriguju, ali i to da li će se studenti u budućnosti više angažovati da popune evaluacije. 

Nema komentara

Napišite komentar