Prilika za novosadske studente sa idejom

autor: Jelena Mikić 0

Mladi preduzetnici od 1. februara ove godine mogu da dobiju iskustvo u inostranstvu i steknu prve poslovne partnere preko Erazmusovog projekta Practyce II. 

foto: erasmus-enterpreneurs

Ovaj projekat omogućiće mladima sa idejom da provedu jedan do šest meseci u malom ili srednjem preduzeću u nekoj od evropskih zemalja. Zajedno sa preduzetnikom-domaćinom razvijaće svoj biznis plan i skupljati praktično iskustvo koje mogu da primene kada se vrate u Srbiju. Za to vreme dobijaće mesečnu nadoknadu 530-1.100 evra, u zavisnosti od zemlje u kojoj borave.

- Ovo nije program odliva mozgova i nije turistička agencija. Takođe, mi nemamo nikakvu skrivenu agendu, jedini cilj je pospešiti mobilnost - rekao je na prezentaciji programa Mladen Radišić, savetnik projekta.

Prijava je jednostavna, a čitav proces odvija se putem elektronske platforme na adresi www.erazmus-enterpreneurs.eu. Potrebni su biografija, motivaciono pismo, konkretan koncept poslovne ideje i biznis plan. Iako su najpoželjnije oblasti poljoprivreda, informaciono-komunikacione tehnologije, energetika i turizam, druge delatnosti neće biti isključene iz procesa selekcije.

Važnost ovakvih inicijativa istakao je i profesor Vojin Šenk sa UNESCO katedre za preduzetništvo.

- Vizija naše katedre i Univerziteta jeste da se nova privreda generiše, a ne prati. UNESCO kroz svoje projekte teži tome da širi ideju preduzetništva kao 'umetnosti počinjanja'. Svako od nas može i dužan je da započne nešto novo i različito- rekao je Šenk.

Projekat je podržala i pokrajinska Vlada.

- U nedostatku vrednosti u ovom društvu, nadu daje činjenica da sve pozitivno u Vojvodini potiče sa Univerziteta u Novom Sadu - rekao je Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, rad i zapošljavanje. Vasin je dodao da Vlada Vojvodine prepoznaje Univerzitet kao jedan od svojih najsnažnijih partnera.

Erazmus projekat razmene mladih preduzetnika traje od 2009. godine, a Srbija se priključila tek 2013. Do sada je obavljeno više od 1.600 razmena i osnovano ili prošireno 3.200 preduzeća.

Do sada je jedini posrednik u ove razmene bio Smart kolektiv iz Beograda, a Univerzitet u Novom Sadu je prvi univerzitet u Srbiji koji se priključio evropskoj mreži.

Na projekat, koji će trajati do kraja 2016. godine, mogu se prijaviti svi mlađi od 65 godina koji žele da pokrenu posao ili već imaju preduzeće mlađe od tri godine. Ipak, blagu prednost će imati studenti, nezaposleni i mladi 25-35 godina.

Nema komentara

Napišite komentar