Mladi hokejaši Srbije osvojili bronzu u Novom Sadu

autor: Milana Maričić 0

Dok je ovih dana u drugoj polovini marta konačno otoplilo, navijači na Svetskom prvenstvu na Spensu nisu ni pomišljali da odbace zimske jakne. Što je i razumljivo – prilično je hladno kada se više od jednog sata sedi na tribinama na hokejaškoj utakmici. 

foto: hockeyserbia.com

U pitanju je Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu  II divizije za dečake do 18 godina, na kojem je Srbija zauzela treće mesto u grupi B.

Prva je bila reprezentacija Rumunije, favorit i pre početka turnira, druga Španija, a iza Srbije su se našli hokejaši iz Belgije, Kine i Australije. Od 16. do 23. marta takmičari su se borili za prvo mesto u grupi koje donosi plasman u viši rang takmičenja – grupu A II divizije. Poslednja ekipa pada u III  i „najslabiju” diviziju. Prva divizija takođe ima po dve grupe, a timovi se odatle plasiraju u najviši rang takmičenja, gde se nalaze hokejaške velesile, poput Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Češke.

Na Prvenstvu u Novom Sadu hokejaši iz Srbije izgubili su u prve dve utakmnice od Rumunije sa 3:4, a zatim i od Španije sa 0:2. Zatim su usledile tri pobede – protiv Belgije sa 6:5, Kine i Australije istim rezultatom, 6:1. Mladi hokejaši su tako odbranili bronzu koju su osvojili i prošle godine u Estoniji.

Među šest najboljih igrača po izboru trenera na ovom takmičenju našao se i golman, šesnaestogodišnji Jug Mitić, jedan od najmlađih hokejaša srpskog tima, koji, kao i većina njegovih sagirača, nastupa za jedan od beogradskih klubova. Mitić je i najuspešniji golman turnira sa 93,5 odsto odbranjenih napada, a njegov saigrač Luka Vukićević, koji takođe igra u seniorskoj ligi Srbije, bio je drugi po broju postignutih golova sa sedam pogodaka. Nagrađen je još jedan igrač srpskog tima. Lazara Leštarića je uprava turnira izabrala za najboljeg napadača.

Na Svetskoj seniorskoj rang listi hokejaši Srbije nalaze na 31. mestu od 49 reprezentacija, dok hokejašica uopšte  nema na među rangiranim timovima.

Nema komentara

Napišite komentar