Jezički mikroskop: Trenutak istine

autor: Stefan Janjić 0

Budući novinari odnedavno imaju priliku da ih u edukativnom centru „Lekart“ tajnama popularne profesije podučava Nina Radulović Lečić. Voditeljka „Trenutka istine“ drži kurseve o novinarskim žanrovima, stilistici, retorici, čitanju sa promptera, odnosima sa javnošću i - možda najinteresantnije - ličnoj harizmi. 

Kurs posvećen pismenosti ne postoji, što je sasvim pošteno, budući da je neprirodno zahtevati od učenika znanje koje sami ne posedujete.

Opis ambicioznog kursa počinje maštovito: „Zamislite svet bez novina, televizije, radija, interneta?“. Rečenica se, dakle, završava upitnikom, iako za to nema jezičkog opravdanja. Uzrok bi se mogao pronaći upravo u „Trenutku istine“ (što je ključna referenca u biografiji mentorke Radulović Lečić) i sličnim televizijskim formama, gde svaki oblik provokacije ima status pitanja.

U nastavku teksta je u više navrata sahranjeno slovo „Đ“ (medjutim) i odata počast ošišanoj latinici (praktican rad), pa se stiče utisak da je opis programa pisan na mobilnom telefonu, u pauzi između predavanjā o ličnoj harizmi i istraživačkom novinarstvu.

Polaznici će, navodi se, imati priliku da vežbaju kroz „prisustvovanje predstavama […] i pisanje izveštaja sa istih“. Ne bi li bilo daleko prirodnije reći „prisustvovanje predstavama (...) i pisanje izveštaja o njima“? Da li bi mentorka Radulović Lečić ikada svojim prijateljicama rekla „Vodim emisiju Trenutak istine i uživam na snimanju iste“? Neprirodni i birokratski izraz „isti“ koriste oni koji bi želeli da zvuče zvanično i učeno. Obično se ispostavi da su samo ovo prvo.

Edukativni centar „Lekart“ nudi i poseban program „za decu od 7-12 godine“. Ovakvo pisanje više se zasniva na narodnjačkoj poskočici „Malo levo - malo desno“ nego propisanim pravilima. Ne možemo kombinovati predloge i crtice: ispravno je „za decu od 7 do 12 godina“ ili „za decu 7-12 godina“. Nikakav hibrid ne dolazi u obzir.

U opisu programa nalaze se i mnoge druge greške, ali ćemo se ovde zaustaviti. Umesto zaključka, citiraćemo jednu od retkih rečenica iz opisa programa koja je značenjski i jezički ispravna: „Novinar ne može biti svako, iako većina misli drugačije”.

Nema komentara

Napišite komentar