Dobrila Marković: ,,Treba uperiti svetlo ka umetnicima koji nisu na gradskoj sceni“

autor: Sara Stanišić 0

Konkurs „Dolazimo“ traje do kraja aprila, a namenjen je mladima iz svih sfera umetničkog rada, koji je raspisala mreža kulturnih stanica u Novom Sadu, na čelu sa Omladinskim centrom OPENS. Učestvovaće svi zainteresovani mladi od osamnaeste do tridesete godine, bez obzira na studentski i poslovni status, koji žive ili rade na teritoriji opštine Novi Sad i žele da napreduju u svojoj oblasti.

Dobrila Marković već pet godina radi kao koordinatorka u Omladinskom centru OPENS i zajedno sa kolegama motivišu mlade ljude, kao što je to slučaj sa pomenutim konkursom, ali i ostalim programima sa ciljem pozitivnog učinka na napredak društva. Diplomirala je na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe. Pored toga ima iskustvo kao aktivistkinja grupe „Sloboda nema cenu“, bavila se pružanjem podrške marginalnim grupama, ženama žrtvama nasilja, Romima i drugim osetljivim grupama. Veliki akcenat u njenom radu je stavljen na učešće u podsticanju mladih u obrazovanju i ličnom napredovanju.

Foto: Privatna arhiva

 Kako je nastala ideja za poziv mladim umetnicima koji je raspisao Omladinski centar i kakva mogućnost će im biti pružena u okviru njega?

- Ideja konkursa je nastala kao produkt želje da se svetla upere ka umetnicima koji do sada nisu imali priliku da steknu svoje mesto na gradskoj umetničkoj sceni, a da se uz to osnaže i važna pitanja koja se tiču položaja mladih stvaralaca. Deset mladih umetnika koje žiri bude odabrao, odnosno deset projektnih ideja, biće nagrađeno sa po 40.000 dinara, koje će moći da se iskoriste za realizaciju projektne ideje. Na raspolaganju će im biti i Omladinska kulturna stanica OPENS kao prostor za realizaciju ideje. Pored toga, kroz podkast koji će voditi Šok zadruga promovisaćemo pobednike konkursa i njihove ideje. Takođe, komisija zadržava pravo da na nivou rang-liste odabere još nekoliko mladih umetnika, mimo onih nagrađenih, koji će imati priliku da svoje stvaralaštvo pokažu publici u nekoj od kulturnih stanica.

Zbog čega je značajno da se za ovaj konkurs odazove što veći broj novih stvaralaca?

- Smatramo da je važno da se odazovu i iskoriste priliku koja je pred njima, s obzirom na to da je ideja upravo u tome da se usmerimo na podršku u prvim koracima razvoja karijere. Ovakvih konkursa nema mnogo. Ovo je ujedno prilika da se mladi umetnici povežu sa svojim vršnjacima i kolegama, sa publikom, ali i da se kroz saradnju sa svima nama informišu o svim dostupnim resursima koji su im na raspolaganju, pre svega kroz Mrežu kulturnih stanica, posebno kulturnu stanicu OPENS. Već je primetno veliko interesovanje mladih, kako kroz prijave, tako kroz pitanja sa kojima nam se obraćaju.

Koliko često praktikujete organizovanje ovakvih događaja?

- Ovo je prvi konkurs ove vrste i nadamo se da će biti prilike da se ovakav vid podrške nastavi, jer verujemo da su važni mladima. Imaćemo nekoliko sličnih aktivnosti za mlade u okviru Omladinskog centra. Tu pre svega mislimo na kurs podkasta u okviru programa „Pripazi na klik, pripazi na ton“. Uz rad sa Jelenom Božić, novinarkom i dobitnicom nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, mladi će proći kroz sve faze pripreme i produkcije etički korektnog sadržaja u oblasti mentalnog zdravlja. Kurs podrazumeva pet edukativnih radionica koje će se održati krajem aprila i početkom maja, a prva radionica zakazana je za 24. april.

Koje emocije i osobine, a da su u današnje vreme ponekad zanemarene, želite da podstaknete kod mlađe populacije?

- Vrlo često možemo da čujemo da su mladi nezainteresovani, ali nije tako. Oni i te kako imaju šta da kažu i naš je zadatak da stvorimo uslove za to. Važno je da ih saslušamo, podržimo i da zajedno počnemo što više da brinemo jedni o drugima i o zajednici u kojoj živimo. Ima mnogo toga što i mi možemo da naučimo od njih. Svakako, Omladinski centar je mesto gde želimo da se mladi osećaju dobrodošlo, prihvaćeno, slobodno, inspirisano i da znaju da je taj prostor njihov, kao i sigurno mesto.

Šta mislite koliko je teško mladima da se edukuju i rade na sebi ukoliko se suočavaju sa nekim mentalnim poteškoćama?

- Pandemija je u velikoj meri uticala na mentalno zdravlje mladih. Velik broj mladih bori se sa depresijom i anksioznošću. Čak 50% mladih, kroz UNICEF-ovu U-Report anketu reklo je da se sada osećaju mnogo lošije nego pre pandemije, a 11%  govori da nisu bili srećni ili uopšte motivisani u poslednje dve nedelje. Uzevši sve to u obzir jasno je zašto se velik broj njih oseća preopterećeno, a mentalno zdravlje je važno za sve nas, ali za mlade posebno jer treba da se razvijate i napredujete. Izboriti se sa tim izazovima, a ujedno i edukovati se, funkcionisati svakodnevno nekada je veoma teško. Nedostatak svesti o važnosti mentalnog zdravlja često odvraća mlade od toga da potraže pomoć kada se osećaju loše. Sa druge strane, otvoreni razgovori, podrška porodice, nastavnika i pre svega vršnjaka su glavni faktor koji utiče pozitivno na mentalno zdravlje.

Na koje sve načine pokušavate da pomognete mladim ljudima kako bi oni napredovali?

- U saradnji sa partnerima, OPENS je pokrenuo „Sazvežđe podrške“, neformalnu mrežu organizacije mladih koja ima besplatne programe psihološke podrške. Sazvežđe podrške je tu da mlade informiše o pitanjima koji se tiču mentalnog zdravlja, pruži znanje za dalji lični razvoj i podršku u trenucima krize. Sa druge strane Omladinski centar OPENS nudi mladima i onima koji rade sa njima besplatno korišćenje konferencijske sale i sale za sastanke za organizaciju događaja, besplatno korišćenje podkasta i – možda ono što je najvažnije – kovorkinga čitaonice i omladinskog kluba. Na predlog Ženske inicijative, studentkinja sa Filozofskog fakulteta u Omladinskom centru, uvedeni su i besplatni ulošci za devojke. Pored ova dva najdirektnija programa pomažemo druga udruženja koja rade sa mladima, realizujemo program Participativnog budžetiranja za srednjoškolce „Uključi se, pronađi rešenje“ i po modelu našeg Omladinskog centra sada zajedno sa drugim gradovima, radimo na uspostavljanju novih centara.

Na koje projekte ste kao predstavnica Omladinskog centra najviše ponosni?

- Teško je izabrati, zbog toga što su svi programi na svoj način karakteristični i važni, ali ako baš moram da biram, rekla bih da je to Sazvežđe podrške. Samo tokom prošle godine zajedno sa našim partnerima pružili smo oko 12.000 besplatnih usluga za mlade ljude i Sazvežđe je podržalo oko 2.900 njih. U našem Centru ove godine u martu smo imali preko 1.000 poseta i značaj i doprinos ovakvih usluga od presudnog je značaja, jer tu govorimo o uslugama za mlade koje su im dostupne u svakom momentu.

Nema komentara

Napišite komentar