Pokažimo svetu da možemo više

autor: Jelena Božić 0

„Žao mi je što se rastajemo, ali se rastajemo uz obećanje, i moje i vaše, da ćemo se sresti dogodine sa mnogo više inovacija, pronalazaka i delegacija. Treba zajednički da radimo i delamo i sve to da prikažemo. Treba svetu da pokažemo da možemo mnogo više“, rekao je inovator Milijan Stojanić prilikom uručivanja nagrada na Tesla fest-u.

Nagrađeni pronalazač Aleksandar Petković (foto, Jelena Božić)

Ovo takmičenje je prikupilo preko 400 inovacija, radova i novih proizvoda, a posebno je pohvaljen visok nivo originalnosti i inovativnosti ove godine. Stojanić je izjavio i da posebnu zahvalnost duguje ruskoj delegaciji i da će na Arhimedu u Moskvi opravdati sve što su pokazali i dobili.


Foto, Jelena Božić

Ove godine obeleženo je i 160 godina od rođenja Nikole Tesle, ali i 60 godina od osnivanja Saveza pronalazača Srbije. Učestvovali su mladi ljudi, škole, instituti, preduzetnici i pronalazači. Diplomu sa zlatnom medaljom i specijalnu nagradu od „Arhimeda“ dobio je Aleksandar Petković koji kaže da mu je ova druga definitivno draža.

– Dobio sam nagrade za mini bubnjeve. Mnogi neće verovati, ali trebalo mi je čitava dva dana da ih napravim. To je prosti oblik, reprodukcija elektronskih bubnjeva koji se nose na nogama i tako sviraju– izjavio je Petković i dodao da planira ozbiljnije da se bavi ovim poslom.

Aleksandar je član Saveza inovatora grada Banjaluke i student je fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu. Kaže da je očekivao nekakvu nagradu, ali da se ruskoj nije nadao.

– Mislio sam da je gotovo sa zlatnom plaketom. Što se ruske nagrade tiče, stvarno se nisam nadao, ali to je to sada. I pretprošle godine sam bio na ovom takmičenju isto sa ovako nekim modernim instrumentima– rekao je Petković i dodao da će verovatno biti tu i sledeće godine.


Nagrađeni Marko Isakov i Pavle Jovanović (foto, Jelena Božić)

Fest je doneo nagrade i najmlađim učesnicima, te su tako učenici osnovne škole Đura Jakšić u Kaću, Marko Isakov i Pavle Jovanović dobili nagrade za kratkometražni film. Oni kažu da su i animacije i grafike uradili za par dana. A da su film završili u Muvi mejkeru (Movie Maker). Oni dodaju i da im je pre svega bilo zabavno.

Ove godine je dodeljeno tri „Grand pri“ Tesla nagrade koje su dobili Kineska asocijacija pronalazača, kinesko udruženje centara za promociju produktivnosti i doktor Adrijan Jurij iz ruske delegacije za bespilotni snegomobil.

Nema komentara

Napišite komentar