Koncert u "Kolarcu" povodom 80. rođendana Filipa Glasa

autor: Đ. Ivanović/ V. Došen 0

Koncert „Dreaming awake“, povodom 80. rođendana kompozitora Filipa Glasa, održan je u Kolarčevoj zadužbini, a na njemu su nastupale pijanistkinje Branka Parlić, Nada Kolundžija i Nataša Penezić.

Popularni „Kolarac“ bio je popunjen publikom raznih starosnih grupa. Od beogradskih dama i gospoda koji decenijama posećuju njegove prostorije do mladih studenata koji po prvi put kroče u njega radoznalo a svi sa željom da konačno čuju dugo očekivani koncert. Glasov jubilarni rođendan obeležen je koncertima u celom svetu u januaru, a kod nas je svoje obeležavanje imao tek sada zbog nepredviđenih okolnosti zbog kojih je morao biti pomeren.

Naša poznata pijanistkinja, Branka Parlić, otvorila je koncert sa prvim stavom poznatog koncerta za klavir „Metamorfoza“ iz 1988. godine. Za njom su usledile i druge dve umetnice sa poznatim delima Antona Bagatoga, Gevina Brajersa, Meredit Monk, Vima Mertensa i drugih. Upečatljivi su bili momenti gde su izvođena dela za dva klavira.

Iznenađenje večeri su bili mladi momci iz benda „Ljubičice“ koji su nastupili sa multimedijalnim sardžajem. Osim duvačkih instrumenat i električne gitare, pored njih se na sceni nalazio video bim na kojem su išle sekvence iz jednog boks meča. Video je prikazivao intervjue sa borcima posle meča koji su bili iseckani u manje sekvence i prilagođeni njihovoj kompoziciji.

Ono što je obeležilo veče su svakako dela Filipa Glasa. Pored numere po kojoj je i koncert nazvan – „Sanjati budan“ publika je čula i poznate Glasove etide.  U tom trenutku su svi mogli da se podsete  velikog talenata ovog kompozitora i u potpunosti posveti slušanju njegovih dela sa mnogobrojnim posetiocima sličnog ukusa.

Filip Glas je jedan od najpoznatijih američkih kompozitora koji je široj publici najpoznatiji po svojoj muzici za film. Komponovao je za filmove „Candyman“, „Secret Window“, „Fantastic Four“, „The Illusionist“ i mnoge druge.

Nema komentara

Napišite komentar