Završnica Cinema city-ja

autor: Milica Kuzmanov 0

Na zatvaranju festivala Cinema city sinoć su u 20 sati u glavnoj sali Arena Cineplexa dodeljene nagrade u okviru takmičarskih selekcija. 

Međunarodni žiri takmičarskog programa Nacionalna klasa Cinema city festivala, koji čine  Loic Magneron, Raymond Phathanavirangoon i Peter Stumbur doneo je jednoglasnu odluku o nagrađenim filmovima: statueta Ibis za najbolji film iz takmičarskog programa u okviru Nacionalne klase dodeljen je filmu „Neposlušni“, zbog neobične glumačke postave, vrhunske fotografije i sposobnosti da pruži jedisntven filmski doživljaj.

Statueta Ibis za najbolju režiju filma u okviru takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se Mini Đukić, režiserki filma „Neposlušni“, zbog  beskompromisne vizije koju upotpunjuje istančan osećaj za fotografiju i zvuk.

 Nagrada za najbolju mušku ulogu - statueta Ibis u okviru takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljena je Muhamedu Dupovcu, glumcu u filmu „Top je bio vreo“,  zbog svoje zrele i emotivne izvedbe nestašnog dečaka koji odrasta u dramatičnim ratnim okolnostima.

Nagrada za najbolju žensku ulogu - statueta Ibis u okviru takmičarskog programa Nacionalna klasa pripala je Hani Selimović, glumici u filmu „Neposlušni“, zbog smele izvedbe i sposobnosti da vešto prikaže sva emotivna stanja mlade žene koja se nalazi na životnoj raskrsnici.

Specijalna nagrada - Diploma, u okviru takmičarskog programa Nacionalna klasa, dodeljena je filmovima „Pogrebnik“ i „Mamula“.

Žiri takmičarskog programa Up to 10.000 bucks Cinema city festivala - u sastavu Sarita Matijević, Nikola Majdak mlađi i Dean Radovanović - dodelio je nagradu filmu „Psi lutalice“ režisera Atana Mukherjeea zbog svedene i precizne dramske strukture kojom progovara o sistemski uspostavljenom odnosu povlašćenog i potlačenog, promenljivoj prirodi takvih odnosa i otkrivanju čoveka van dinamike hijerarhija.

Specijalna nagrada - Diploma, u okviru takmičarskog programa Up to 10.000 bucks dodeljena je filmu „Izlaz u slučaju opasnosti“ režisera Vladimira Tagića i filmu „Goran“ režisera Roberta Santaguida.

Žiri takmičarskog programa Fresh Danube films Cinema city festivala koji čini David Gonzales doneo je odluku da nagrada pripadne filmu „Besplatan ulaz“ rediteljke Ivon Kerekđarto.

Žiri kritike Fipresci Srbija, u sastavu Milan D. Špiček, predsednik, Dejan Dabić i Boris Gigov za najbolji film u okviru selekcije Nacionalka klasa odabrao je „Top je bio vreo“ Bobana Skerlića.

Za najbolji film Fresh Danube films selekcije odabrao je ostvarenje „Plišani teroristi“ u režiji Pavola Pekarčika, Ivana Ostrohovskog i Petra Kerekeša.

Žiri takmičarskog programa regionalnih muzičkih spotova festivala Cinema city u sastavu  Aleksandar Ilić i Boris Miljković doneo je odluku da nagrada pripadne reditelju Stefanu Đorđeviću za spot za pesmu „Wahine“ grupe Threesome, sa obrazloženjem da nagrada za najbolji muzički video ide spotu autentične emocije i suverene produkcije.

Sedmi internacionalni filmski festival Cinema city zatvoren je juče dodelom nagrada Ibis u okviru ceremonije zatvaranja. Prethodnih osam dana na Cinema city-u obeležilo je preko 120 filmova u okviru deset žanrovski raznovrsnih selekcija, od kojih su tri takmičarskog karaktera. Publika je u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa imala priliku da vidi tri premijere: „Neposlušni”, rediteljski prvenac Mine Đukić, svetsku premijeru „Čudne šume”, Sabolča Tolnaija i „Love hunter: Priče iz njujorškog taksija“, braće Bala.

Nakon dodele nagrada publika je imala priliku da pogleda film „Loša kosa“, ali i da uživa u koncertu grupe Love hunters na Amstel open air-u.

 

Nema komentara

Napišite komentar