Jelena Rusijan(TRUS!): Dobar nastup je kada pružim publici nešto novo

autor: Milica Kuzmanov 0

TRUS! = 45% Alter, 20% Garage, 17% Punk, 10% Sinth Rock, 8%  Electro New Wawe: na ovaj način sebe definiše mladi bend iz Slovenije, verovatno iz bunta prema glupom novinarskom pitanju. 

foto: Sergej Vutuc

Jelena je mlada umetnica, vokal i bas ovog benda, ali se bavi i glumom.  Smatra da je u današnje vreme sasvim normalno raditi više poslova i da nije problem uskladiti sve obaveze, ali je neophodna volja.  Zajedno sa Jelenom ovaj trio čine i Boštjan Simon - sint, saksofon, vokal i Marko Lasič - bubnjevi. Oni su vrlo zanimljiv spoj različitih ukusa jer Marko je obrazvani jazz muzičar, Boštjan je više u fusion, funky fazonu, dok je Jelena iz rock ’n’ roll priče. Svako od njih ima prostora da iskaže ono što voli i baš zbog te mešavine nastao je zanimljiv zvuk.  Postoje od 2012. godine, izdali su već tri albuma, a radili su i na raznim projektima kao što su Škrip orkestra, Vinilla riot i drugi.

Bend se zajedno sa Kleemarom nalazi na Banana split balkanskoj turneji u okvoru koje će posetiti i Srbiju, tako da će Novosađani prvi put imati priliku da ih čuju 22. maja u klubu Quarter. Pridružiće im se i beogradski eksperimental noise sastav VVhile.

Prva dva singla uspeli ste da izdate uz pomoć „Radio študenta“ kada je pružena prilika neafirmisanim bendovima da se probiju kako uz svirke, tako i uz snimanje kompilacije „Klubski maraton 12“. Na koji način je ovo odredilo dalji tok grupe TRUS!? Da li misliš da biste opstali do danas?

Klubski maraton“ je jednomesečna turneja  novih, neafirmisanih slovenačkih bendova, koji postoji od 2001. godine i organizuje ga ljubljanski „Radio študent“. U maju 2012, kada smo se prijavili na „Klubski maraton” i bili izabrani, nastao je bend TRUS! Da nije bilo „Klubskog maratona”  stvari bi definitivno bile dosta drugačije.

Šta misliš o tom konceptu probijanja neafirmisanih bendova?

„Radio študent“ je, između ostalo, zaslužan i za prilično razvijenu alter muzičku scenu u Sloveniji. Tu ne mislim samo na bendove, već i  na publiku koja dolazi na koncerte i klubove po celoj Sloveniji. „Radio Študent“ je jedna od retkih radio stanica u bivšoj Jugoslaviji koja je bila i ostala nezavisna.

„Klubski maraton“ nije bitan samo za afirmaciju bendova, već i za dobijanje realne slike o uslovima u klubovima i upoznavanje situacije na underground sceni. Mislim da na „Klubskom maratonu“ mladi  muzičari ili bendovi  na najbolji mogući način imaju mogućnost da kroz praksu  shvate kakvi su uslovi i kakva su pravila  na klupskoj sceni u Sloveniji. Po mom mišljenju, „Klubski maraton“ je najbolja stvar koja se može desiti mladom bendu.

Vaš album „First step“, koji umesto fizičkog  nosača zvuka nudi majicu, torbu ili maramu, strip album i download link, „Radio študent“ progalsio je albumom godine. Koliko vam znači ova nagrada?

Naravno,  veoma smo sretni i to nam mnogo znači, ali isto tako smo svesni da je to samo dobar početak cele TRUS! priče. Idemo dalje, punom parom napred, hladne glave.

U 2013. godini izdali ste dva albuma, što nije lako izvesti. Kako vam je to pošlo za rukom?

Odlučili smo da što pre razbijemo takozvano „prokletstvo prvog albuma“. Za drugo izdanje smo udružili moći sa Kleemarom, elektronskim producentom i muzičarom iz Murske Sobote, i izdali podeljeni album Banana split za Moonlee records i God bless This mess. Na jednoj strani gramofonske ploče je TRUS!, a na drugoj je Kleemar.  Bez mnogo filozofiranja, jednostavno smo to napravili.

Kako ste došli na ideju da sarađujete sa bendom Kleemar na albumu „Banana split“?

Kleemara poznajem već neko vreme. Kada je došao na naš koncert,  još pre nego što smo TRUS! snimili naš prvenac First step, odmah, iste večeri, pao je dogovor da jednog dana izdamo zajedno ploču. Sa Kleemarom smo napravili i nekoliko zajedničkih pesama, koje nisu na Banana splitu i koje  publika, za sada, može  čuti jedino na našim zajedničkim kioncertima, tako da pozivam sve da nam se pridruže u četvrtak 22.maja u klubu Quarter, gde ćemo zasvirati zajedno sa beogradskim bendom VVhile.

Pored muzike, bavite se i glumom. Da li vam pomažu glumačke veštine na koncertima?

Da, ja radim u pozorištu kao glumica. Naravno da mi dugogodišnje iskustvo na sceni mnogo pomaže na koncertima, ali se tu ipak radi o dva potpuno drugačija izražaja. Pozorište ima svoje zakonitosti, dok je muzika mnogo neposrednija. Ono što mi je bitno kada sam na sceni  jeste da uživam i da probam da publici  u datom trenutku ponudim nešto novo. Kada mi to uspe, to je za mene dobar nastup.

Šta predstavlja Škrpi Inc.?

Škrip Inc. je moja druga autorska predstava koju sam napravila zajedno sa Kristinom Gorovskom, pevačicom Makedonskog benda Bernays propaganda i Tinom Perić, pevačicom Slovenačkog benda Ludovik material. To je predstava koja se bavi pitanjima i kritikom kapitalizma  i konzumerizma. Nastala je u Ljubljani, krajem 2013 godine. Ovih dana finiširamo soundtrack za predstavu koji će izaću u junu. Iskreno se nadam da ćemo sa njom doći i do Novog Sada.

Koji su vam dalji planovi za ovu godinu?

TRUS! pravi nove pesme za sledeći album. U avgustu sa Kleemarom idemo na intenzivni sešn od 10 dana, koji će se završiti sa snimanjem našeg zajedničkih pesama. I, naravno, što više dobrih koncerata.

Da li vam je ovo prvi korak ka probijanju na Balkanu?

Ovo je naša prva Balkanska turneja, nikada nismo bili ni u Srbiji, ali totalno smo spremni  za veliku avanturu.

Nema komentara

Napišite komentar