Zajedno u godinu majmuna

autor: V. S. 0

Tokom februara će, projekcijama filmova, predavanjima i izložbom, na Filozofskom fakultetu biti obeležena Kineska nova godina, koja počinje 8. februara, a koja je ovoga puta u znaku - majmuna.

Izvor: konfucije.ff.uns.ac.rs

U utorak, sredu i četvrtak, 2, 3. i 4. februara, biće prikazani kineski filmovi u kino-sali fakulteta od 18.00. U utorak će biti pušten film Pekinški bicikl, u sredu Pritajeni tigar, skriveni zmaj, a u četvrtak Kuća letećih bodeža.

U vezu sa Kineskom novom godinom dovode se mnogi običaji i praznoverja o čemu će 8. februara govoriti Nataša Pešić, sinolog i profesor kineskog jezika, u okviru predavanja „Običaji i verovanja vezani za Kinesku novu godinu”. Predavanje će se održati u 13.00 u svečanoj sali Filozofskog fakulteta, u kojoj će se održati i sva sledeća predavanja.

Narednog dana, u istom terminu, stručnjak za tradicionalnu kinesku medicinu Filip Manja u okviru „Priče o kineskoj medicini” predstaviće akupunkturu, ćigong i taiđiđuen kao i biljke koje se koriste za lečenje i osnove jin i jang teorije.

O „Tragovima drevne Kine – počeci kineske civilizacije i njenog kontakta sa Evropom” govoriće profesori sa Odseka za istoriju Boris Stojkovski i Svetozar Boškov, 23. februara sa početkom u 12.00.

Za kraj programa, 25. februara, u holu fakulteta u 12.00 biće otvorena izložba fotografija „Konfucijanstvo i obrazovanje u Kini” studentkinje Doroteje Klačar i doc. dr Bojane Pavlović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kineska nova godina ili Prolećni festival, kako ga izvorno nazivaju, najvažniji je i najradosniji praznik u Kini i obeležava se prvog dana lunarne godine, koji ove godine „pada” 8. februara i tada ulazimo u godinu majmuna. Prema kineskom horoskopu, ovo je znak veoma pozitivnih osobina i prati ga dobra sreća i radostan život.

Obeležavanje Kineske nove godine organizuje Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu i Filozofski fakultet.

Nema komentara

Napišite komentar