Zajednički rad, nacionalni interesi i posvećenost

autor: Jelena Božić 0

„Vlasnici medija treba da emituju sadržaj od javnog značaja, radije nego informacije od sopstvenog značaja, problem je što imamo situacije gde vlasnike zanima samo sopstveni interes”, rekao je zamenik šefa Misije OEBS- a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju), Majkl Ujehara.

Foto: Jelena Božić

Ujehara je pričao i o medijskoj slobodi u Srbiji čiji je fundamentalni problem postojanje mnogo lokalnih medija, mnogo više nego što tržište može da podrži.

– Takav odnos medija i tržišta automatski znači da oni zavise od finansija koje im Vlada da, tako da nisu zaista nezavisni, a pošto i mediji moraju da zarađuju oni onda imaju reklame. Mora se raditi na proporciji medija i tržišta – izjavio je Ujehara i dodao da će tek onda mediji biti nezavisniji i moći će da rade efektivnije.

Ujehara je predstavio glavne oblasti kojima se Misija OEBS- a bavi i ciljeve kojima teži. Osim medijskog odeljka, gde kljčnu ulogu igra nezavisnost i sloboda medija, demokratizacija je jako bitna. Ovaj odeljak je naveći i poteže najviše pitanja, poput vladavine prava i zaštite ljudskih prava. Ujehara je izjavio da je misija OEBS-a da pomogne poboljšanju demokratizacije.

– Radimo sa demokratskim ustanovama i usmereni smo ka toleranciji i suzbijanju diskriminacije. Ovaj odeljak sadrži mnogo aktivnosti i recimo da je glavni cilj pružanje podrške nacionalnim, zajedničkim prioritetima. Takođe se zalažemo za učešće omladine – izjavio je Ujehara a zatim dodao da podržavaju žene u politici, da one razmenjuju iskustva i pričaju o svojim problemima i da im je rodna ravnopravnost podjednako važna.

Pričajući o policijskom i pravnom odeljku Ujehara je napomenuo da je OEBS orijentisan ka zaštiti ljudskih prava, zaštitniku građana i vladavini prava generalno.

– Takođe radimo i sa zatvorenicima i ljudima u psihijatrijskim ustanovama, gde se zalažemo za borbu protiv torture. Policijski odeljak se zalaže za poboljšanje sigurnosti policije – rekao je Ujehara i napomenuo da je ideja policijske zajednice da što efektivnije suzbija organizovani kriminal.

Kako je aktivnost Misije direktno povezana sa pripremama Srbije za otvaranje poglavlja 23 i 24 Pravnih tekovina EU, Ujehara je kratko prokomentarisao.

– Važno je da ministarstvo razvije akcioni plan, a ono što je važno u akcionom planu je da postave „vremenski sto” (time table) i utvde korake koji se moraju preduzeti, to je ozbiljna obaveza srpske Vlade i veoma je komplikovano. Zahteva više članova i radnih grupa i njihovu posvećenost – saopštio je zamenik šefa Misije OEBS-a.

Majkl Ujehara je u skladu sa ciljevima i principima OEBS-a, koji podrazumevaju uključenost omladine, održao predavanje danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Nema komentara

Napišite komentar