Vikend u znaku nauke: Znanje na prvom mestu

autor: Jovana Radosavkić 0

Festival nauke pod nazivom Sve je moguće održan je za vikend u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Ovo je bio sedmi po redu festival nauke, a na njemu je učestvovalo 14 fakulteta i dva instituta. 

Po celom kampusu bili su postavljeni štandovi gde su budući istraživači imali priliku da svim zainteresovanima predstave znanje iz oblasti koju studiraju. Festival je zvanično otvorila programska direktorica Tijana Prodanović. 

„Ovo je pre svega jedinstvena mogućnost da se mladi naučnici povežu. Na festivalu učestvuje 500 novih istraživača što je svakako važno za budućnost našeg društva. Bitno je istaći da Univerzitet sarađuje  i sa školama i vrtićima sa namerom da najmlađim posetiocima od malena razvijamo svest o nauci i o tome koliko je ona bitna.“

Pored štandova studenata u okviru festivala organizovana su i predavanja i radionice iz različitih domena nauke. Rektor Univerziteta Radovan Jovanović izrazio je zadovoljstvo što je ovaj festival uspeo da se održi i što sada već postaje tradicija.

„Iako je velika kriza, mi se trudimo da svake godine uvedemo nešto novo i da poboljšamo ovaj projekat. Zainteresovanost za njega je samo podsticaj. Sa ovim festivalom želimo da negujemo znanje, jer kako kaže i naš slogan, sa znanjem je sve moguće.“

Svemogući inžinjeri, Svemogući medicinari i Svemogući prirodnjaci samo su neki od štandova koje su posetioci mogli da vide. Pored mogućnosti da nešto novo nauče, zainteresovani su imali priliku i da učestvuju u različitim zadacima i eksperimentima. Svi studenti učesnici trudili su se da svoju nauku predstave na koristan, ali i zanimljiv način.

„Danas držim radionicu o molekulima. Najmlađima objašnjavam najprostije molekule, kako oni funkcionišu i kako izgledaju. Oni koji žele mogu i da učestvuju. Treba da nacrtaju neki od molekula sa slike. Koleginice pored drže eksperimente sa ugljen-dioksidom i mlekom“, objasnila je studentkinja druge godine hemije na PMF-u Jovana Pešić.

Festival  je bio namenjen svim uzrastima. Oni stariji potvrdili su da se od mladih može svašta naučiti.

„Zanima me botanika. Studentkinja biologije ispričala mi je zanimljive činjenice o nekim egzotičnim biljkama poput vanile, kakaa i kima. Takođe me je uputila na svojstva lekovitog bilja poput bokvice, i zove. Pokazala mi je i biljke korisne za pravljenje garderobe“, izjavila je Novosađanka Vida Ilić i dodala da ovakvih projekata treba da bude što više.

Nema komentara

Napišite komentar