Univerzitet mora da se menja

autor: Milena Vilotijević 0

Tribina „Autonomija univerziteta“ održana je sinoć u Kulturnom centru Novog Sada. Na tribini su govorili profesor Dragan Prole sa Odseka za filozofiju i penzionisani profesor Miodrag Radović sa Odseka za uporednu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Ideja ove tribine, kako kažu organizatori, bila je da se razgovor o stanju i problemima Univerziteta u Novom Sadu vodi  između studenata, profesora i Rektorata. Poziv za učešće na ovoj tribini upućen je i prorektoru za finansije i organizaciju Novosadskog univerziteta Radovanu Pejanoviću, ali se on nije pojavio.

Profesor Dragan Prole kao glavne probleme Novosadskog univerziteta navodi nedovoljnu obrazovanost profesora i prenošenje gotovog znanja bez aktivnog uključivanja u nastavu. - Univerzitet je postao produžetak škole, a razlika između unverziteta i škole je ključ Humboltovske reforme. Gimnazijski nastavnik ne mora da bude istraživač, a poenta univerzitetskog života je u tome da se nastavnik uključi u proces koji se tradicionalno zove spoj nastave i istraživanja – rekao je Prole. Prema njegovom mišljenju, dodatni problem predstavlja lobiranje jedne nauke u okviru Univerziteta, koja marginalizuje druge nauke i sprečava njihov napredak. On smatra da je osnovni smisao Univerziteta omogućavanje veće razmene resursa i simbioze nauka u okviru obrazovnih ustanova, a sve to u korist studenata.

Profesor Radović smatra da su studenti potonuli u apatiju, ali ne svojom krivicom. Prema njegovim rečima za ovakvo stanje odgovorni su profesori, koji su isključili kritički odnos prema svom poslu, i Bolonjski proces. - Bolonjski proces doneo je dezorijentaciju, zbunjenost, pometnju. Trebalo je da bude lek protiv krize, a kod nas je doveo do urušavanja sistema visokog obrazovanja zato što nije dovoljno kritički promišljen –istakao je Radović i dodao da Univerzitet mora da se promeni kako bi vratio studentima veru u smisao studiranja.

Tribini je prisustvovalo pedesetak posetilaca, koji su imali priliku da nakon izlaganja profesora iznesu svoje mišljenje i postave pitanja. „Tribina mladih“ planira još ovakvih događaja, a predlozi studenata za nove teme su dobrodošli.

Nema komentara

Napišite komentar