Unija studentskih glasila

autor: Mladen Savatović 0

Prvo zvanično okupljanje Unije studentskih glasila održano je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Prisutni članovi su razmenili ideje i razgovarali o problemima koji pogađaju studentske medije.

Centralna tema sastanka, o kojoj se vodila diskusija, jesu poteškoće sa kojima se suočavaju mediji koje uređuju studenti. U te probleme spadaju manjak finansija, nedovoljna vidljivost na tržištu, ali i nepostojanje adekvatnog prostora u kojem bi se kreirali medijski sadržaji. Upravo ovi problemi zajednički su za većinu studentskih medija, a Unija će imati za cilj da ove probleme ublaži zajedničkim delovanjem članova i razmenom energije i iskustva.

Jedan od glavnih začetnika ideje o Uniji studentskih glasila, izvršni direktor i urednik „Sportindeksa“ Nenad Ružić istakao je da ovaj projekat predstavlja nužnost u vremenu u kojem živimo:

- Ako pogledamo medije koji su prisustvovali sastanku, primetićemo da dolaze sa osam različitih fakulteta i da smo za veoma kratko vreme uspeli da dobijemo veoma kvalitetnu diskusiju. Svi oni na različite načine prilaze jednoj temi i upravo smo zato dobili mnogo kvalitetnih pogleda na probleme koje samo zajedničkim snagama možemo da rešimo – smatra Ružić i dodaje da očekuje od realizacije ovog projekta da isprovocira ljude:

- Ovaj projekat treba da isprovocira one koji su već u studentskom novinarstvu, da svakoga dana ulažu više napora posmatrajući i razmišljajući o svetu oko sebe i da napreduju u svakom pogledu. One koji nisu (još uvek) u studentskom novinarstvu, da ozbiljno razmisle da se priključe. I na kraju, one koji nisu u magičnom svetu studenata, da imaju mesto preko kog će dobiti priliku da se upoznaju sa nama i da nas razumeju.

Studentkinja žurnalistike i novinarka novosadskog „Žurnalista“ Isidora Filipov ocenila je sastanak kao dobar, uz nadu da će se ovo pozitivno odraziti na studentsko novinarstvo:

 - Drago mi je što se okupilo toliko mladih i entuzijastičnih ljudi. Ima dobrih ideja, a dopada mi se to što ćemo preko Unije studentskih glasila lakše sarađivati i razmenjivati znanje, iskustvo i veštine i biti jedni drugima od pomoći.

Prema reakciji novinara i urednika koji koji su učestvovali u diskusiji, najzanimljiviji deo bilo je predstavljanje medija koji će međusobno sarađivati. Većina nije znala da postoji toliko sudentskih glasila i jedni drugima su bili pravo „otkriće“. Činjenica da je takva situacija, navela je mnoge da se zapitaju zašto je to tako i kako ovaj problem prevazići.

Iako će Unija nastupati kao „jedan organizam“, na sastanku je utvrđeno da to neće uticati na uređivačku politiku pojedinačnih medija. Oni će zadržati svoju poslovnu autonomiju, ne mešajući se u uređivanje sadržaja ostalih članova.

Glavna i odgovorna urednica „Filozofista“ Jelena Tasić smatra da će povezivanje sa ostalim studentskim novinama i portalima „Filozofsitu“ omogućiti izbegavanje grešaka, koje su karakteristične za početke:

- S obzirom da smo mi najmlađe novine u Uniji, nadamo se da će nam iskustvo i informacije koje poseduju ostali članovi, biti od velike koristi pri osmišljavanju najboljeg načina rada. Novinarsko i uredničko iskustvo članova koji čine ostale novine, kao i organizovani treninzi, omogućiće učenje na dobrim praksama – rekla je Tasićeva i dodala da pored očekivanog spajanja različitih fakulteta i zajedničkih projekata, se ne sme zaboraviti i bogatstvo neformalnog druženja.

Sledeći sastanak Unije studentskih glasila najavljen je za 5. novembar, na obeležavanju rođendana lista „Žurnalist“. Na njemu će biti predstavljeni konkretni projekti i planovi koji su bitni za rad ovog udruženja. 

 

Nema komentara

  • Gravatar Image

    Dragi moji, većina medija koji su gore navedeni imaju samo jedan problem, a to je promašena publika.
    Svi generišu sadržaj koji već postoji na Blicu, Telegrafu i drugim portalima i zato im je vidljivost mala.
    Ne piše se o studentskim problemima. Većina gore navedenih medija nije ni jednim slovom obradila temu studentskih protesta i samim tim nemaju kredibilitet među studentima - dakle nemaju publiku - dakle nemaju posetu/čitanost/vidljivost.
    A zašto?
    Zato što nisu NEZAVISNI već zavise od fakulteta zbog neke crkavice, pa ne smeju da napišu da je školarina prevelika, da je neki profesor idiot, da je studentska služba neažurna, da je ministar lagao i slične stvari.
    Studentski mediji treba da pišu o studentskim pitanjima, a ne da se bave temama poput "10 načina da zapakujete kutiju", jer to nikoga ne zanima, a i ako ga zanima, pročitaće na "Smećegrafu".
    Dakle pogrešno targetiranje publike/konkurencije
    Toliko

Napišite komentar