U utorak protesti na Univerzitetu u Novom Sadu

autor: M.S. 0

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu izdao je saopštenje u kojem se pozivaju svi studenti novosadskog Univerziteta da se priključe protestu. 

foto: P.Milošević

Protest je zakazan za utorak 7.10.2014 godine, sa početkom u 11.55 časova u okviru kampusa Univerziteta u Novom Sadu. Mesto okupljanja biće plato Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Glavni motiv za pokretanje ovog protesta je nezadovoljstvo povodom usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

Kako stoji u saopštenju, zahtevi studenata podeljeni su na kratkoročne i dugoročne. Kratkoročni zahtevi odnose se na štetu koju su pričinile poslednje izmene i dopune zakona, dok se dugoročni zahtevi odnose na štetu koju je načinio obrazovni sistem, poslednjih godina.

Studenti zahtevaju da se broj ispitnih rokova vrati na šest po godini i da se studentima koji su se upisali 2011/12 godine omogući pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog studiranja. Takođe, studenti traže da se počne sa radom na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju sa aktivnim učešćem studenata u radnoj grupi koja bi radila na izradi tog zakona.

Među dugoročnim zahtevima je i zahtev da se počne sa radom na pronalaženju rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva.

Nema komentara

Napišite komentar