TWIN studentska razmena

autor: Bojana Adžić 0

Farmaceutska studentska asocijacija Novog Sada osnovana je 2004. godine. Zvanični naziv asocijacije na engleskom jeziku je Pharmaceutical students’ association of Novi Sad, a prihvaćena skraćenica PSANS.

foto: Farmaceutska studentska asocijacija

Kao jedan od najatraktivnijih projekata članovi Farmaceutske studentske asocijacije Novog Sada ističu TWIN razmenu. Predsednik PSANS-a Vladimir Maksimović kaže da je TWIN studentski projekat koji je realizovala Evropska farmaceutska studentska asocijacija sa ciljem da se spoje iskustva i znanja studenata iz raznih krajeva Evrope.

– TWIN je projekat koji mogu da organizuju sve punopravne članice Evropske asocijacije studenata farmacije. Organizuje se uglavnom između dve države, ali pored toga postoji mogućnost da se organizuje THREEN (sa tri učesnika) ili QUATRINO (sa četiri učesnika). U slučaju učestvovanja više od dve zemlje, projekat se odvija po kružnom sistemu, što znači da svaka država ima priliku da bude domaćin, dok je ostale posećuju kao gosti.

TWIN je bilateralna razmena studenata u trajanju od ukupno 14 dana. Maksimum 15 studenata prvo posećuje partnersku zemlju u trajanju od sedam dana, a zatim studenti iz te zemlje uzvraćaju posetu takođe u trajanju od sedam dana.

Domaćin razmene dužan je da gostujućim studentima obezbedi smeštaj i da pokrije jedan deo troškova tokom njihovog boravka.

– Studenti uglavnom borave kod svojih kolega koji će kasnije njima uzvratiti posetu ili se organizuje boravak u studentskim domovima. Što se tiče osnovnih troškova, potrebno je obezbediti obroke i ulaznice za dogovorena mesta, ali to sve funkcioniše po dogovoru sa partnerskom zemljom – kaže članica PSANS-a Jelena Barjaktarević.

foto: Farmaceutska studentska asocijacija

Farmaceutska studentska asocijacija Novog Sada ovaj projekat uspešno organizuje već 6 godina. Ovogodišnji koordinator TWIN razmene Nemanja Jović kaže da ovakav projekat predstavlja sjajnu priliku za upoznavanje novih ljudi, njihovih kultura, običaja, ali je njegov cilj i usavršavanje i unapređivanje znanja iz oblasti farmacije.

– Projekat TWIN se sastoji iz edukativnog i društvenog dela. Prvi deo studentima pruža priliku da nauče nešto novo o aktuelnim temama iz oblasti farmacije, koje su uglavnom slabo zastupljene u standardnim studijskim programima a relevantne su za farmaceutsku profesiju, dok društveni deo uključuje obilaske turističkih atrakcija, izlete, kao i obavezno degustiranje nacionalnih specijaliteta zemlje domaćina uz prigodnu tradicionalnu muziku i naravno nezaboravne žurke i druženja – kaže Nemanja i zaključuje da su oba dela podjednako bitna za uspešnu TWIN razmenu.

Način na koji se TWIN može organizovati je ili lični kontakt između članova Asocijacija, koji se najčešće uspostavljaja na kongresima studenata Farmacije ili zvaničnim putem preko nacionalnih koordinatora posredstvom koordinatora Evropske asocijacije koja je zadužena za taj projekat.

Koordinator Nemanja Jović kaže da su novosadski farmaceuti ove godine uspostavili kontakt sa studentima iz Bolonje putem mejla.

– Koordinator Barselone Carlos Serra Trayanor i ja uspostavili smo kontakt putem mejla i najpre ugovorili naš dolazak u Barselonu. Početkom marta, ukupno 15 naših studenata je u okviru TWIN razmene posetilo kolege iz Španije. Nemanja kaže da je poseta uzvraćena dva meseca kasnije, kada je 13 španskih studenata posetilo Novi Sad.

Svake godine Evropska asocijacija utvrđuje specifičnu, univerzalnu temu za sve projekte koji će se održati tokom tog perioda. Ove godine na univerzitetima u Novom Sadu i Bolonji organizovane su radionice i predavanja na temu ,,Uloga farmacije u prevenciji i lečenju alkoholizma“.

Blagajnica PSANS-a Jovana Šagovnović kaže da TWIN projekat donosi studentima šansu da prošire profesionalne vidike, znanja ali i da steknu prijateljstva sa kolegama iz drugih zemalja.

– Zahvaljujući međunarodnom projekatu kao što je TWIN i pozitivnim utiscima koje naši studenti nose sa svih tih inostranih i domaćih kongresa, naša asocijacija je već dve godine zaredom proglašavana najboljom članicom Evropske studentske farmaceutske asocijacije, a prošle godine se prvi put desilo da jedna članica bude istovremeno proglašena najboljom članicom i EPSA-e i Internacionalne federacije studenata farmacije.

Farmaceutsku asocijaciju čine studenti farmacije sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i ona je punopravna članica Nacionalne farmaceutske asocijacije studenata Srbije (NAPSER). PSANS je godinu dana nakon svog osnivanja postao pridruženi član Evropske asocijacije studenata farmacije (EPSA), da bi se 2006. godine pridružio i Internacionalnoj federaciji studenata farmacije (IPSF). Članstvo u ovim asocijacijama podrazumeva pun angažman i učešće u svim aktivnostima, kampanjama i projektima koji se vode u okviru njih.

– Naši osnovni ciljevi su da, kroz edukativne projekte, projekte mobilnosti studenata u zemlji i inostranstvu, organizovanje niza akcija i kampanja javnog zdravlja, zaštite životne sredine, saradnju sa mnoštvom omladinskih i studentskih organizacija poboljšamo kvalitet studija na odseku za farmaciju, kao i položaj studenata farmacije u društvu – navodi predsednik Farmaceutske studentske asocijacije Novog Sada Vladimir Maksimović.

Farmaceutska studentska asocijacija Novog Sada do sada je učestvovala u šest TWIN razmena. Pored Španije, PSANS je organizovao razmenu sa Bugarskom, Nemačkom, Poljskom i Turskom, kao i jednu THREEN razmenu sa Hrvatskom i Makedonijom.

Nema komentara

Napišite komentar