Tako to radi spoj tradicionalnog i modernog

autor: Jelena Božić 0

„Uzimaš kaput i ispijaš iz mene poslednju kap, moraš da me isprazniš do dna, ipak si platio skupo to zadovoljstvo. Još jednom me naginješ, da bi se osigurao da slučajno nije nešto ostalo, odlaziš i ostajem sama da stojim na ovom drvenom stolu i pitajući se da li sam ja ta koja je zaista prazna?”

Foto: Jelena Božić

Ovim rečima je Katarina Vasić završila svoju blog priču o ispovesti jedne „čaše” i njenom iskustvu sa čovekom koji joj se stalno vraća i koji uprkos svim njenim provokacijama utehu i želju ponovo nalazi u njoj.

Vasićeva je zajedno sa drugim novosadskim učenicima iz više različitih srednjih škola prezentvala svoj blog koji je nastao u okviru projekta „Blogerama”, u organizaciji Matice srpske, Centra za istraživanje i popularizaciju srpske književnosti pri Filozofskom fakultetu i firme „Ajpiks” (Eipix). „Blogeri”, učenici četvrtih razreda srednjih škola i budući studenti, imali priliku su da kroz kreativno pisanje i istraživanje knjževnosti spoje moderan medij – internet – i tradicionalne oblike književnih žanrova.

Direktor Matice srpske Dragan Stanić rekao je da je dobro za mlade ljude da obaraju standarde, ali da moraju naučiti koji su standardi kako bi ih i „obarali”.

– Mi smo sa velikim oduševljenjem prihvatili ovaj projekat jer je pitanje odnosa književnih žanrova prema medijima vrlo važno pitanje. Mediji pružaju komunikacione sposobnosti kakvih ranije nije bilo. Siguran sam da će ova omladina naći način kako da specifični književni žanrovi nađu svoje mesto na internetu – izajvio je Stanić.

Radovi predstavljaju višemesečni rad srednjoškolaca kroz ovaj kurs, a u Matici su izloženi najbolji od njih. Prezentovane su raznovrsne teme i različiti stilovi i pristupi koje su „budući pisci”, kako ih je nazvao Stanić, koristili u izradi.

Među prezentovanim radovima bilo je izuzetno zanimljivih, na najrazličitije teme, pa je tako Đorđe Todorović kroz duhovit ton i priči o ishrani Srba, pokazao kakav je mentalitet našeg naroda i naše nacionalne kuhinje.

– Severni Srbi su otišli korak dalje pa pored ova dva sastojka koriste i alevu papriku zbog uticaja Mađara – gulaš, paprikaš – i zaključio da se variva uglavnom ne konzumiraju jer niko ne bi jeo zelenu smesu od barenog povrća, čudnog izgleda i mirisa, pored kancerogene, toksične slanine.

Tokom trajanja ovog kursa autori su napisali preko 100 radova. Slobodan Mandušić, sa katedre za Srpski jezik i književnost (Centar za popularizaciju srpske književnosti), kaže da je književnost moćna stvar i da su shvatili da se kroz blog mogu spojiti sa modernom tehnologijom,  ali i doprineti digtalizaciji Matice i kreativnom razvoju mladih u oblasti pisanja.

Jovan Zorić je kroz prvo lice jednine objasnio kako se ponašaju „prave baje” i kako oni funkcionišu u svojim dnevnim aktivnostima, ali i ukazao na sisteme vrednosti koji su se među omladinom promenili, pa tako danas imamo „frajere” koji beže iz škole, ne poštuju svoje drugove i porodicu.

– Tako to rade baje. Mislite da će mi smrt biti spektakularna, da ću upasti u neku tuču sa  ozbiljnim siledžijama, braneći svoje ortake? Ma kakvi, verovatno ću se napiti i skrenuti kola na drugu stranu ulice noseći još nedužnih sa sobom, jer sam dan pre konačno položio vozački iz šesnaestog puta. Tako to rade baje.

Nema komentara

Napišite komentar