Svečana dodela nagrada „Mihajlo Pupin“

autor: Ana Bojović 0

U svečanoj Sali Matice srpske danas su u 12 časova šestorici laureata uručene nagrade „Mihajlo Pupin“ za specijalan doprinos nauci.

Ova prestižna nagrada dodeljuje se mladim naučnicima svake tri godine iz fonda Mihajlo Pupin i sredstava Matice srpske, a ove godine se nagradom ujedno obeležava i 160 godina od rođenja Mihajla Pupina.

Prijavljenih radova bilo je 33, a žiri je pažljivom selekcijom odabrao šest najboljih, kojima su dodeljene prva, druga i treća nagrada. Prof. dr Vladimir Katić, predsednik žirija Pupinove nagrade, obrativši se auditorijumu obrazložio je odluke žirija pri odabiru najboljih radova, a nakon toga se publici obratio i Aleksandar Pajkanović, dobitnik prve nagrade za svoj master rad „Kontrola invalidskih kolica pokretima“.

„Ovo je moj najveći uspeh do sad koji uz sebe donosi ogromnu zahvalost svima koji su imali poverenja u mene, ali isto tako i odgovornost. Najveću zahvalnost ipak  dugujem porodici i nadam se da će ova nagrada nadoknaditi ono silno vreme koje zbog rada ne provodim sa njima”, rekao je Pajkanović.

Realizaciju Pupinove nagrade pomogla je ove godine novčanim sredstvima i Naftna industrija Srbije. Andrej Šibanov, direktor NIS-a, rekao je da je za jednu zemlju najbitnije da ulaže u nauku i poželeo uspeh mladim dobitnicima nagrade u daljem školovanju i karijeri. „Ulaganjem u obrazovanje i mlade, kvalitetne ljude, najbolje se ulaže u Srbiju. Investicija u znanje je investicija u budućnost“, istakao je Šibanov.

Pupinova nagrada ustanovljena je 1995, a dodeljuje se od 1996. na svake tri godine. Pravo učešća imaju studenti sa svih univerziteta srpskog govornog područja, na osnovu predloga nadležne katedre, nastavno-naučnog veća odgovarajućeg fakulteta.
 

Nema komentara

Napišite komentar