Studiraj i uživaj!

autor: Sara Tilly 0

Većina nas koji studiramo ima pored učenja i fakultetskih obaveza i ponešto slobodnog vremena. Naravno, izvan rokova, neko manje - neko više, ali imamo. No, pitanje je - šta sa tim vremenom? 

foto: ilustracija

Uskoro će Dan studenata, praznik koji veliča akademske građane svake države. Bez obzira na to što nemamo idelane uslove za studiranje, ne znači da ne možemo da obogatimo period koji ćemo da provedemo studirajući.

Kako kažu naši stari, studentsko doba trebalo bi da predstavlja najlepši period našeg života. Možete se složiti s time ili ne, ali to su ipak zrelije godine kada svakako želimo da doživimo što više toga. Naravno, ne smemo zaboraviti da ulažemo u sebe. Nisu svi dobili priliku niti su imali želju da odu na fakultet, ali zato mi koji jesmo ne smemo da stanemo  na tome. Zasigurno ne želite za nekoliko godina da se kajete što niste radili na sebi dok ste imali toliko slobodnog vremena.

Volontiranje i članstvo u studentskim organizacijama

Prvo što je veoma bitno i korisno, svakako je neka aktivnost u vidu volontiranja. Pa hej - mladi smo, imamo vremena, a nemamo iskustva – kako brzo steći neko iskustvo, ako ne volontiranjem? Osim toga, volontiranje u raznim udrugama i u okviru različitih projekata predstavlja šansu za nova poznanstva i prijateljstva, pa ako ništa drugo, jednom ćete moći da prepričavate dogodovštine iz tih dana. Danas zaista postoji veoma mnogo aktivnosti u kojima možemo da učestvujemo. Područja u kojima možemo delovati između ostalog su zdravstvo, zaštita okoline, briga o osobama sa posebnim potrebama i slično. Sjajna prilika da se pronađemo u nekoj oblasti, da otkrijemo u čemu smo dobri i šta nas pored fakulteta još zanima. Tu takođe treba pomenuti i članstvo u studentskim organizacijama poput AIESEC-a, gde mogućnost putovanja predstavlja dodatnu motivaciju.

Učenje novog jezika

Poznavanje barem jednog stranog jezika danas se podrazumeva i zaista ne možemo naći opravdanje da ne radimo na tome. Mnogobrojne škole stranih jezika nude popuste studentima, pa i nije toliko skupo doći do diplome koja i te kako ima težinu u budućoj karijeri. Ako ne možemo sebi da priuštimo školu i časove stranog jezika, to možemo učiniti pohađajući jedan od bezbrojnih kurseva putem interneta. Među popularnijim jezicima danas je svakako i kineski, zbog rastuće ekonomije i tržišta Kine kod nas, a i u svetu, zatim švedski, ali i turski, koji se probio i postao izrazito popularan zahvaljujući sve većem broju turskih serija koje se emituju na našim malim ekranima.

Onlajn kursevi

Za razliku od onlajn kurseva jezika, ovi kursevi su onlajn kursevi/programi za slušanje i pohađanje određenih predavanja, i to sa prestižnih svetskih univerziteta kao što su Harvard, Stanford, Oksford i drugi. Svi kursevi i predavanja kojima možete pristupiti putem interneta su besplatni. Među temama i oblastima zaista se može naći za svakoga ponešto, počevši od ekonomije, preko kulture, muzike, medicine, istorije, informacijske tehnologije, politike, pa sve do kulinarstva. Sve što vam treba jeste malo dobre volje i internet konekcija.

Studentski posao

Svako od nas se barem u nekom periodu svog studentskog života susreo s besparicom. Tada se javlja sledeća dilema: ko će nas zaposliti ako studiramo? Nemamo, dakle, slobodno vreme od devet do pet, a pritom neretko nemamo ni iskustvo koje možemo da ponudimo poslodavcima. No, oni koji imaju iskustvo zasigurno mogu svoja znanja i veštine ponuditi i pronaći posao – zato i služe studentski ugovori i studentski poslovi. To su poslovi u onoj maloj fotokopirnici pored pekare kod našeg fakulteta, to je ono dosadno deljenje letaka po trgu, to je ono glupiranje u kostimu „Durasel zeke“ i ostale promotivne aktivnosti, te rad u skladištu na pakovanju školskih knjiga za naše đake prvake, kao i mnogi drugi poslovi. Međutim, svaki od tih poslova, pa i oni najbanalniji, donose zaradu: neki veću, a neki manju,  što zavisi od opisa posla. Ma kakav posao bio, donosi nam ono očajnički traženo iskustvo.

Sport

Ako se niste do fakulteta bavili sportom, nije greda - imate još vremena. Odlična stvar kod sporta na nivou fakulteta jeste to što, ako ste već dobri u nekom sportu, možete da trenirate i igrate za ekipu fakulteta. Ako se još niste našli u nekom sportu, na fakultetu imate priliku da trenirate sportove koje inače, zbog cene treninga i opreme, možda ne biste mogli sebi da priuštite. Ovako ćete raditi na sebi po pitanju zdravlja, kondicije i pozitivnih navika. Među ženskom studentarijom svakako su popularni razni plesovi i aerobik, dok mušku studentsku populaciju zanimaju fudbal, košarka i stoni tenis.

Nema komentara

Napišite komentar