Studentski aktivizam kao ključ održivog razvoja

autor: Radovan Ciganović 0

Da bez održivog razvoja nema ni napretka u državi i društvu, a da je studentski aktivizam jedan od ključnih elemenata održivosti, zajednički je zaključak učesnika tribine poslednjeg dana seminara „Podizanje kapaciteta studentskih udruženja i studentskih glasila na nivou UNS i APV”.

Foto: Radovan Ciganović

Zamenik predsednika Studentskog centra Novi Sad, Nebojša Petrović rekao je da je od 2008. do danas studentski aktivizam poprimio drugačije obličje.

– Tada su studenti dolazili sa predlozima, a sada sa molbama. To govori o „aktivizmu”. To govori o vašoj nesvesnosti sopstvene snage. Kada pokušam da uključim nekoga u studentsku organizaciju, dobijem odgovor kako nemaju vremena da se bave time. Da li je to pravi rezon? Ne bih da sudim, ali mislim da je neophodno da se zamislite. Studentski aktivizam je samo prvi korak, simboličan, u vašem pokušaju da ovo društvo učinite boljim – rekao je Petrović.

S druge strane, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović rekao je da bitno da mladi preuzmu svoju ulogu kako ne bismo skrenuli sa veoma bitnog puta održivog razvoja.

– Civilni sektor je ključan kako bismo usmerili naš razvoj ka evropskim standardima. Političari ne razmšljaju o održivosti. Vi ste dovoljno svesni da možete da sagledate sve probleme i da ih objasnite običnom čoveku. Ako to ne uradite, političari i biznismeni će uništiti ovu zemlju, kao što su radili i do sada – rekao je Puzović.

Puzović je istakao da je ogroman problem i to što što su vlasti novac koji je trebalo da bude uložen u životnu sredinu ulagale negde drugde.

– Donosioci odluka su ukinuli novac koji je trebalo da bude iskorišćen za brigu o životnoj sredini. Sedam milijardi dinara, koji su sakupljeni po Zakonu o zaštiti životne sredine, nam se uzme i ode na nešto drugo. Nemamo novca za čišćenje zemljišta, kontrolu plavnih voda itd. Neko drugi će nas naterati da poštujemo životnu sredinu jer su to evropski standardi. Nevladin sektor, samim tim i studentski aktivizam, je ključni da se situacija promeni – rekao je Puzović.

Nema komentara

Napišite komentar