Studenti poručili - ne damo malu menzu

autor: Vesna Došen/ Foto: Stefan Rajić 0

Studenti Univerziteta u Novom Sadu protestovali su zbog najavljenog rušenja male menze u studentskom gradu. Ispred male menze okupila se grupa studenata koja je poručila da neće dozvoliti njeno rušenje.

Naime, pre nešto manje od mesec dana, zatvorena je mala menza. Prema novom planu detaljne regulacije univerziteskog kampusa, jedna od planiranih stvari jeste rušenje male menze da bi se na njenom mestu izgradila trospratnica Studentskog kulturnog centra.

Nezadovoljni ovom idejom, članovi Studentskog pokreta Novi Sad organizovali su protest. Nemanja Pantović naveo je da se ključevi sudbine Novog Sada ne smeju olako predati i da je ovo borba za javno dobro.

– Gradu u kojem živimo, u kojem studiramo, u kojem planiramo budućnost, preti rušenje. Pod opsadom ga drže oni koji se vode logikom privatnog interesa koji je ušao i u naše institucije. Niko osim onih koji žive i rade u Novom Sadu nema pravo da odlučuje o bolnicama, menzama i školama – kazao je Pantović.

Rušenjem ove menze studentima u Novom Sadu ostaje samo jedna menza, budući da je pre više od godinu dana zatvoren restoran na Bulevaru Mihajla Pupina. Student Borislav Petrović istakao je da ne sme da se dozvoli da se i ova menza zatvori jer će posledice snositi studenti čekajuću u “kilometarskim” redovima velike menze koja bi jedina preostala.

 – Kada su zatvarali menzu na Bulevaru Mihajla Pupina, isprva su je zatvorili privremeno, sada ta menza više ne radi. Svaki put kada se privremeno zatvori, moramo izaći na protest, ne smemo dozvoliti da dva puta budemo prevareni na isti način – istakao je on.

Oko stotinjak studenata je prošetalo od male menze, kroz kampus do studentske uprave, poručujući da “ne daju malu menzu”. Kolona se kretala uz zvuk pištaljki, i uz pogrdne povike za upravu. ''Nećemo da budemo gladni!'' samo je jedna od parola koje su se čule iz mase.

Članove pokreta primili su predstavnici studentske uprave gde im je rečeno da student neće ostati gladni, ali da će mala menza biti srušena prema urbanističkom planu.

Milan Davidović iz Studentskog pokreta Novi Sad kazao je da ovo nije kraj i da će se oni i dalje boriti protiv rušenja. Dodao je i da se ne sme dozvoliti izgradnja privatnih objekata u kojima bi obrok koštao 200 dinara

– Tek smo počeli sa ovim protestima, I nećemo dati malu menzu. Hoće da izgrade objekte za ishranu gde će ručak koštati 200 dinara i na to oni misle kada kažu da nećemo biti gladni. Kada krenu ponovo da probaju nešto da preduzmu povodom ovoga mi ćemo se opet okupiti I prostestovati, nećemo odustati. Moraju da shvate da ovo neće njima proći – zaključio je on.

 

Nema komentara

Napišite komentar