Studenti (ne)zainteresovani za Studentski parlament

autor: Zorica Šuvakov 0

Studentski parlament predstavlja organ fakulteta ili celokupnog Univerziteta preko kojeg studenti mogu da brane svoje interese i ostvare svoja prava. Međutim, sve je manji broj zainteresovanih koji bi se priključili i pokušali nešto da promene.

foto: sus.facebook.com

Koliko je važno postojanje studentskog parlamenta i koliko prednosti donosi članovima objasnio nam je potpredsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dalibor Mirić.

- Studentski parlament je veoma važan jer ćemo uz njegovu podršku  kao organa fakulteta svoja prava ostvariti lakše nego kao pojedinci, jer je ovo telo priznato na nivou Univerziteta. Prednosti nas iz Parlamenta su te što smo uglavnom prvi, odnosno uvek obavešteni o nekom problemu i novostima nego ostali studenti, i to što svoje zahteve možemo da ostvarimo jer smo legitimno telo fakulteta.  Prvi dolazimo do informacija, te ih onda prosleđujemo ostalim studentima - navodi Mirić i dodaje da je veoma zadovoljan onim što je učinjeno u protekloj godini, zajedničkim radom i energijom koja se ulaže da bi se došlo do cilja.

Posebno je naglasio da Studentski parlament na Filozofskom fakultetu uspešno komunicira sa ostalim studentima, kako putem lične interakcije i društvenih mreža, tako i putem oglasnih tabli na koje iznose sve bitne informacije i kontakte.

Iako su upoznati sa tim da svoje predloge, ideje ili želje mogu da iznesu Parlamentu kako bi se one lakše realizovale, mnogi nisu znali da su sednice  koje se održavaju javne i da na njima mogu da prisustvuju svi. Da li zbog toga što nisu dovoljno zainteresovani da se informišu o radu Studentskih parlamenata ili možda zbog toga što taj rad dobro poznaju, veliki deo studenata Novosadskog univerziteta smatra da njihova pomoć studentima nije velika.

Prema rečima studenta Više tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu Bojana Drljače, rad u parlamentima nije onakav kakav bi trebalo da bude.

- Studentski parlament treba da se izbori za prava studenata, da ih anketira i sazna njihove probleme, dobije predloge i na osnovu toga odabere ono što je važno i da se za to založi. Međutim, s obzirom na to da su ljudi tamo uglavnom zbog neke koristi, Parlament trenutno ne služi ničemu, a jedina dobra stvar su Strukovnijade koje organizuju - kaže Drljača i izdvaja da se članovi Parlamenta bore samo kada nastanu problemi vezani za smanjenje ispitnih rokova i povećanje školarine.

Vodeći se takvim mislima, studenti se uglavnom odlučuju da se drže podalje od članstva u studentskim parlamentima. Razlozi zbog kojih ne žele da budu predstavnici svojih kolega raznorazni su. Neki to vide kao obavezu kojoj se ne bi u potpunosti posvetili, drugi je povezuju sa politikom, a ima i onih koji ne vide nikakvu dobrobit u tome.

Jedan od takvih je student Više poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu Nikola Krivokuća, koji se nikada ne bi uključio u rad Parlamenta u toj ustanovi.

- Ne bih se nikada uključio u rad Parlamenta zato što smatram da nemam nikakve koristi od toga i da mi to nikako neće pomoći u daljem školovanju. Takođe, mislim da - ukoliko nešto ne odgovara studentima, a Studentski parlament ne može to da reši - oni krive njegove članove, pa bi samim tim krivili i mene - objašnjava Krivokuća.

Studenti su veoma dobro upućeni u to šta Studentski parlament, kao pravno lice fakulteta, treba i može da radi u njihovo ime, a od njegovih članova očekuju da prenose mišljenja studenata i pobrinu se za to da se ta mišljenja uvažavaju onda kada je potrebno, da budu uporni i odgovorni.

Među onima koji žele da postanu deo studentskog parlamenta najviše ima studenata prve i druge godine studija. Studentkinja druge godine Više strukovne škole za obrazovanje vaspitača Andrea Teofanov kaže da bi volela da postane član parlamenta, jer bi joj tako bilo omogućeno da se aktivnije zalaže za poboljšanje određenih uslova studiranja.

Na univerzitetima se svake godine u aprilu održavaju izbori za članove Studentskih parlamenata. Na njima mogu da učestvuju svi redovni studenti osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija koji prikupe dovoljan broj potpisa kojima se podržava njihova kandidatura. Izabrani članovi svoje funkcije obavljaju godinu dana.

Nema komentara

Napišite komentar