Studenti na Filozofskom se bunili zbog hladnoće na fakultetu

autor: Z. S. 0

Grupa studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu parolama je iskazalo svoje nezadovoljstvo zbog hladnih učionica. Umesto očekivanih ili barem "optimalnih" uslova za rad, studenti i profesori Filozofskog nastavu slušaju u ušuškani u jakne.

Grejanja ima, ali postojeći radijatori nisu dovoljni da ugreju velike učionice i prostrane holove. Studenti su ukazali na ovaj problem lepeći poruke poput "Hladno nam je", "Školarine ne greju", "Koga greju školarine?" i "Overa semestra će nas grejati?" na oglasnim tablama u zgradi fakulteta.

Zgrada projektovana pre više od četiri decenije do danas je pretrpela minimalne izmene. Betonsko zdanje arhitekte Aleksandra Stjepanovića predstavlja višegodišnji problem studenata i zaposlenih na ovom fakultetu. Organizatorka ove akcije Milica Stanisavljević navodi da nije dobro što se za problem zna, ali se ništa ne preduzima kako bi se rešio.

- Ove godine je veoma hladno, studenti i profesori sede u jaknama i to nisu uslovi za rad. Ne tražimo mi da se obustavi nastava, nego da se nađe rešenje, a o tome bi trebalo da razgovaraju fakultet, Pokrajina i ministarstvo. Tokom naše akcije obratili su nam se i zaposleni u dekanatu rečima da je i njima hladno i da je jako teško da se stvari promene - kaže Stanisavljević.

I ove, kao i prethodnih godina, fakultet je samostalno uplatio novac za grejanje, iako se novac za to očekuje od Pokrajine. Na ovo je nedavno ukazao i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić navodeći da Pokrajina 2015. godine nije isplatila ni dinar za grejanje. Akciju je zbog toga podržao i Studentski pokret Novi Sad.

- Grejanja ima, ali studenti kroz svoja davanja daju dovoljno novca da se ono isplati, pa čak se sve to i preplati. Svakako da je problem u samoj zgradi, koja je velika, izolacija nije dobra i to stvara problem svake godine. Međutim, svim tim novcem koji dajemo, a ne bi trebalo da dajemo, mislim da bi mogla da se obezbedi bolja izolacija, odnosno da se sve to zatvori kako ne bismo imali ovakve situacije - smatra Jovan Repović iz SPNS.

Kako su nam rekli studenti, neki od profesora su otkazali svoje časova zbog "nemogućih uslova za rad".

Nema komentara

Napišite komentar