Stariji akademci ostaju bez domova?

autor: Jelena Grbić 0

Studenti u Novom Sadu, koji su odslušali poslednji semestar predavanja, i dalje ne znaju da li će imati pravo na smeštaj u domovima.

Prethodne godine, apsolventi sve do poslednjeg dana konkursa nisu mogli da predaju svoje prijave.  Studenti završnih godina se plaše da će i ove godine biti slična situacija. Kako kaže Una Bašić, apsolvent Poljoprivrednog fakulteta, nije u redu što i dalje ne zna da li će imati pravo na smeštaj u domu.

– Već 4 godine živim u studentskom domu, i to mi zaista znači jer sam iz Sarajeva. Mnogo mi olakšava studiranje što se tiče finansija. Smatram da nije korektno da se ukine ta privilegija jer su studenti prethodnih godina ostvarivali svoja prava – završava Una i dodaje da konkursi samo što nisu počeli a ona i dalje ne zna da li će tražiti stan ili zadržava smeštaj u domu.

Student prodekan Poljoprivrednog fakulteta, Milan Bulajić, kaže da se će se boriti da i studenti apsolventi imaju pravo na smeštaj u domu kao i prethodnih godina.

– Kao student prodekan, daću sve od sebe da se izborim za studente na najbolji mogući način. Smatram da je jako bitno da se odluka donese što pre, međutim, to nije samo do nas niti do naše Unije. Odluka o apsolventima se svake godine donosi u poslednji čas, svi smo svesni da štrajkovi budu skoro svake godine. Vreme je da se donese odluka koja će biti dobra za sve – kaže Bulajić.

U Ministarstvu prosvete kažu da Zakon o visokom obrazovanju, baš kao ni Bolonjska deklaracija, ne prepoznaje status apsolventa, te da stoga nemaju pravo ni na smeštaj u studentskim domovima. U Beogradu, ova odluka je na snazi još od 2011. godine, a na Univerzitetu u Novom Sadu, studenti su uspevali svake godine da zadrže status apsolventa. Po bolonjskom sistemu, podrazumeva se da studenti polažu ispit za ispitom i daju godinu za godinom i da im ne ostaje ništa za polaganje nakon što odslušaju predavanja.

Pomoćnik direktora za smeštaj, Steva Lazarević, kaže da će studenti biti blagovremeno obavešteni i da će to svakako biti u nekom pristojnom roku.

– Odluka nije samo na nama, dosta zavisi i od Ministarstva prosvete. Smatram da nije fer prema mlađim studentima koji imaju obavezu da slušaju predavanja. Dobiti mesto u stdentskom domu nije jednostavno, to je zaista privilegija, posebno što se tiče cene. U domovima su samo najboji studenti, stoga smatram da apsolventi ili ti studenti sa statusom produžene godine nemaju pravo da se bune – završava Lazarević i dodaje da će se potruditi da odluka bude dobra za sve ali da će uvek postojati oni kojima nešto neće odgovarati.

Pravo na smeštaj u dom imaju svi studenti koji su upisani na teret budžeta a nisu sa područja Novog Sada. Ove godine je konkurs otvoren za svega 2400 studenata.

Nema komentara

Napišite komentar