Španski jezik je jezik sreće

autor: Dunja Funduk 0

Ambasador meksika u Srbiji, Ramon Šilotl Ramires, rekao je danas u Novom Sadu da Srbija i Meksiko, iako su teritorijalno veoma udaljeni, imaju odličnu političku saradnju, kao i da se ta saradnja velikim delom održava i raste posredstvom „običnih” ljudi, čak i više nego diplomata.

Ambasador je istakao da se u mnogim trenucima oseća kao svedok i učesnik događaja, pre nego kao njihov pokretač i promoter.

– Postoji razmena i učešće na filmskim festivalima, na polju poezije, kratkog filma, grafičkog dizajna, nakita, književnosti... Sa zadovoljstvom sam otkrio da ima mladih u Srbiji koji su naučili španski jezik iz želje da nauče nešto o životu i običajima u Meksiku – izjavio je Šilotl i u šali dodao da je iznenađen velikim brojem govornika španskog jezika u Srbiji, te da je zaključio da je španski jezik sreće, a Srbi vole da budu srećni.

U svom jednočasovnom izlaganju Šilotl je prisutnima pokušao da približi kulturu dalekog Meksika, pričajući o demografskim strukturama, privrednim odlikama, nacionalnim jelima i pićima i običajima. Da se navikao na život u Srbiji, ambasador je potvrdio još jednom kroz smeh.

– Otkrio sam razne afinitete koji su zajednički Meksikancima i Srbima. Na primer, kad god prođem Skadarlijom i ljudi vide da sam Meksikanac, čujem pesmu Konsuelite Velaskes „Besame mucho” – rekao je Šilotl.

Meksiko je svoju ambasadu u Beogradu otvorio 1951. godine i od tada se diplomatsko predstavništvo bez prekida nalazi u našoj prestonici, a ambasada Srbije u Meksiko Sitiju. Tri meksička predsednika do sada su bila u zvaničnim posetama Beogradu, a Meksiko je u zvaničnu posetu primio četiri jugoslovenska šefa države.

Šilotl je bio gost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu gde je održao predavanje pod nazivom „Skica Meksika”.

Nema komentara

Napišite komentar