Solidarni porez krivac za veće školarine

autor: Vesna Novković 0

Trinaest fakulteta u Beogradu zatražilo je povećanje iznosa školarina u proseku za dva do 10 odsto zbog uvođenja takozvanog solidarnog poreza. Ovakva odluka izazvala je ogromno nezadovoljstvo studenata koje je rezultiralo protestom i zauzimanjem zgrade rektorata  Univerziteta u Beogradu.

foto: Studentski front

Protest upozorenja organizovala je asocijacija Studentski front čiji je osnovni zahtev, kako navode, da Senat Univerziteta u Beogradu odustane od najavljenih nameta koji udaraju na studente iz materijalno ugroženih slojeva. Jedan od članova ove asocijacije student Marko Šović najavio je da će se nastaviti sa protestnim šetnjama i blokadama institucija ukoliko se ova odluka usvoji i dodao da odgovornost treba da snosi ne samo rektorat već i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Odlazeći ministar prosvete Tomislav Jovanović načelno je podržao stav Studentskog fronta o povećanju školarina ističući da ne postoji ekonomski niti stručan razlog da se takva odluka usvoji.

Poskupljenje studija za samofinansirajuće studente najavili su Mašinski fakultet, Rudarsko-geološki, Fakultet organizacionih nauka, Pravoslavno-bogoslovski, Pravni, Učiteljski, Farmaceutski, Matematički, Hemijski, Biološki, Fizički, Fakultet za fizičku hemiju i Fakultet političkih nauka.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu školarina bi trebalo, zbog solidarnog poreza, da se poveća za 4.000 dinara. Dekan ovog fakulteta Sima Avramović objasnio je da Pravni fakultet nije imao u planu povećanje, ali da je to zbog uvođenja ovog poreza postalo neophodno.

- Fakultet je dosad udžbenike koje je štampao davao besplatno samofinansirajućim učenicima, a honorare isplaćivao nastavnicima iz sredstava Fakulteta. Posle uvođenja solidarnog poreza jedan broj autora počeo je da odlazi kod privatnih izdavača jer se svaka isplata koja dolazi sa Fakulteta oporezuje sa 25 odsto. Procenili smo da bi povećanje školarine od 4.000 dinara makar delimično nadoknadilo gubitak koji će Fakultet imati, pošto će sada morati da od privatnika kupuje udžbenike po tržišnoj ceni – rekao je Avramović i dodao da je bolje da se podeli teret nove cene nego da se obustavi podela besplatnih udžbenika.

foto: bg.ac.rs (Univerzitet u Beogradu)

Za razliku od Pravnog fakulteta, na Fakultetu organizacionih nauka solidarni porez nije primarni razlog povećanja školarina. Dekan Milan Martić naveo je da je ove godine planirana dogradnja zgrade fakulteta i da je zbog toga, između ostalog, neophodno povećati prihode fakulteta.

- Potrebno nam je više od 7.000 kvadratnih metara prema standardima Komisije za akreditaciju, a za tako nešto se očekuje da će biti utrošeno oko 80 miliona dinara - rekao je Martić.

 Prema njegovim rečima, Fakultetu su potrebna veća sredstva kako bi mogao da nastavi da finansira učešća studenata na međunarodnim takmičenjima, za šta je potrebno izdvojiti oko pet miliona dinara, a pored toga planirana je i zamena računarske opreme u tri učionice.

Fakultet organizacionih nauka je nakon četiri godine odlučio da poveća iznos školarine za 11.000 dinara, dok će na ostalim fakultetima školarina biti viša za šest do 12 hiljada dinara.

Za razliku od beogradskih, novosadski studenti se ove godine neće suočiti sa ovakvim problemom.

Kako navodi dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš, ovaj fakultet neće menjati iznos školarine, kao što nije činio već osam godina.

- Iako su troškovi rada Fakulteta usled inflacije i promene poreskih stopa porasli za oko 25 odsto, cena školovanja se neće menjati ni ove godine – poručila je dekanica Živančević Sekeruš.

 

 


 

Nema komentara

Napišite komentar