Šezdeset godina Filozofskog fakulteta

autor: Isidora Ković 0

Filozofski fakultet obeležava 60 godina svog postojanja i uspešnog rada. Proslava ovog jubileja otpočela je svečanom akademijom, a ovu nedelju upotpuniće i dva velika međunarodna naučna skupa, kao i niz pratećih naučnih i drugih manifestacija.

Predsednica saveta Filozofskog fakutleta i dopisni član SANU prof. dr Jasmina Grković Mejdžor tvrdi da su sadržaji kojima su ovih 60 godina upotpunjene bogati, što fakultet čini zrelijim nego što to kazuju godine:

- Fakultet je mnogostruko napredovao, bogatio se novim studijskim programima na svim nivoima studija; međunarodnim i domaćim projektima, osnivanjem naučnih i stručnih centara i letnjih škola; razvijao izdavačku delatnost, osnivao časopise, nove edicije; razvijao saradnju sa visokoškolskim i naučnim institucijama u zemlji i svetu – izjavlila je ona i dodala da je Filozofski fakultet, utemeljen u dobroj tradiciji Univerziteta, uvek bio otvoren za nove sadržaje.

Iz ugla studenta Filozofskog fakulteta, najmlađi prodekan Marijana Topo objasnila je šta znači biti student na ovom fakultetu:

- Pored znanja koje nudi, vedrog duha, inspiracije koja može da se udiše njegovim hodnicima, Filozofski takođe proširuje naše vidike, postavlja temelje za razvoj kritičkog mišljenja, i što je najvažnije - uči nas kako da budemo bolji ljudi.

Od 1954. godine, kada je osnovan, Filozofski fakultet otpočeo je sa šest studijskih programa, a danas ih ima 17. Pored toga, postoji 45 akreditovanih programa, od kojih su tri nova: program za prevođenje, srpski kao strani jezik i program doktorskih studija iz društveno-humanističkih nauka. Ovim podacima i mnogim drugim, dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr Ivana Živančević-Sekeruš predočila je gde se fakultet nalazi danas:

- Ova godina bila je obogaćena sa preko sto događaja, u koje spadaju i međunarodne konferencije, predavanja po pozivu, kao i razni kulturni programi. Ova godina je obeležena sa 11 nagrada za zaposlene na našem fakultetu, a među njima je i jedna studentkinja doktorskih studija. Dekan je dobio orden, što je zapravo i orden svih nas.

Filozofski fakultet ima tradiciju da prati i podržava svoje najbolje mlade naučnike, te su ovom prilikom uručene i dve nagrade. Nagradu za najboljeg mladog istraživača dobio je mr Stefan Ninković, a posebno priznanje za doprinos na polju društvenih integracija osoba sa invaliditetom pripalo je magistarki Milici Ružičić-Novković:

- 2000. godine formirano je Novosadsko udruženje studenata s invaliditetom koje deluje već 14 godina, a sada na Univerzitetu postoji oko 120 studenata s invaliditetom, što je jako malo u odnosu na ukupan broj studenata. Ja sam veoma srećna što sam mogla da doprinesem da do ovog trenutka dođe, mada je i dalje jako teško jer crpimo usluge koje smo do sada imali, ne zato što nemamo zakon, nego što ne postoji svest o tome šta u tim zakonima piše.

Pored svečane akademije, proslava jubileja upotpunjena je otvaranjem Osmog međunarodnog interdisciplinarnog simpozijuma „Susret kultura”, koji će se nastaviti i 2. decembra, a drugi međunarodni naučni skup „Konteksti” biće otvoren u četvrtak 4. decembra, praćen sa Devetom Kontekst konferencijom u organizaciji Odseka za hungarologiju u petak, 5. decembra.

Nema komentara

Napišite komentar