Seminar za programere Sandbox na FTN-u

autor: Radovan Ciganović 0

Međunarodni stručni seminar iz programiranja „Sandbox” održaće se na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu od 22. do 29. novembra. Ovaj seminar se bavi razvojem IT tehnologije, a pored domaćih studenata učešće će uzeti i njihove kolege iz drugih evropskih zemalja.

Prva tri dana seminara namenjena su teorijskom usavršavanju studenata, koji će imati priliku da čuju predavanja programera iz uspešne novosadske firme Execom na temu „Internet of things”. Koncept „Internet of things” zapravo podrazumeva povezivanje najrazličitijih kućnih uređaja na internet. To je mreža fizičkih objekata ili “stvari” ugrađenih u elektroniku, softver, senzore i mrežne konektore koja obezbeđuje da ovi objekti sakupljaju i razmenjuju podatke preko postojeće internet infrastrukture.

„Internet of things” dozvoljava da objekti budu očitani i upravljani daljinski stvarajući mogućnost za direktniju integraciju između fizičkog sveta i računarskih sistema što rezultuje povećanjem efikasnosti, tačnosti i ekomonskim prednostima.

Predavanja će se održati 23. novembra u prostorijama firme Execom od 15:00, a zatim 24. i 25. novembra u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu sa početkom u 9:00.

Nakon tri dana predavanja sledi i takmičenje, takozvani Hakaton, koje je na programu 27. novembra od 12:00, a koje je specifično po jednoj svojoj osobenosti. Naime, ono traje čitav jedan dan, bez prestanka.

– Hakaton je dvadestčetvoročasovno takmičenje gde će svi učesnici u timovima intenzivno raditi na razvoju neke aplikacije. To je takmičenje bez pauze, bez spavanja, samo hrana, piće i rad na kodu – navela je Milica Mavarić, predstavnica „Sandox-a”.

Na seminaru će učestvovati 15 studenata iz Novog Sada i 15 studenata sa univerziteta širom Evrope. Pored predavanja i Hakatona za učesnike će biti organizovani i razni propratni sadržaji tokom kojih će moći međusobno da se upoznaju i ostvare nove kontakte.

Seminar „Sandbox” organizuju Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC) i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Svečano otvaranje zakazano je za ponedeljak 23. novembra u Gradskoj kući Grada Novog Sada sa početkom u 11:00.

 

Nema komentara

Napišite komentar