"Savremeni trendovi u psihologiji" na Filozofskom fakultetu

autor: Jelena Božić 0

Međunarodna trodnevna  konferencija "Savremeni trendovi u psihologiji 2015" održava se na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Na ovom skupu učestvuju naučnici iz SAD-a, Rusije, Nemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Predavači, učesnici i studenti imaju priliku da razmenjuju iskustva iz različitih oblasti moderne psihologije i  nauka povezanih sa  njom. Konferenciju je otvorio rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, i tom prilikom naglasio pojedine osobenosti našeg Univerziteta.

– Univerzit čini zajednicu fakulteta, koji organizuju oko 300 studijskih grupa koje obuhvataju sva tri nivoa studiranja. Mi imamo razloga da budemo ponosni na ono što su naši profesori i studenti postigli, kako ovde tako i u Evropi. Kao pravnik moram reći da je društvo u kome živimo i civilizacija kojoj pripadamo u velikom tehničko-tehnološkom razvoju i da se mora uspostavljati balans između tehnologije, prirodnih nauka s jedne strane i humanističkih nauka s druge strane, što smo mi u velikoj meri postigli – istakao je Nikolić i dodao da skupovi ovakve vrste imaju veliki značaj i za jedno i za drugo.

Odsek za psihlogiju je jedan od najstarijih odseka na Filozofskom fakultetu, a i dalje je jedan od najtraženijih smerova. Dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš takođe je naglasila vrednosti ove konferencije.

– Vrlo je dirljivo učestvovati u ovakvim skupovima. Fakultet nije dekan, dekan samo ima čast da stoji ispred fakulteta i zahvali se na ovakvim trenucima. Odsek za psihologiju je, savim izvesno, motor našeg fakulteta, koji nije samo filozofski već i filološki – rekla je Živančević Sekeruš i istakla da je ovo prilika za međusobno upoznavanje, razmene misli i ideja i učestvovanje u promeni sveta na bolje.

Šef odseka za psihologiju  Dejan Pajić pričao je o istorijatu nastanka ovog skupa koji postoji od 2005 godine. Tadašnji skup, kako kaže Pajić, bio je skroman u brojkama, ali veliki u ambicijama. Već naredne godine ova konferencija je počela da dobija veći broj članova, a od 2011. godine ovaj skup dobija zvanični naziv "Savremeni trendovi u psihologiji". Ovo skup je predviđen ne samo za istraživanja u oblasti psihologije, već i u drugim oblastima koje se graniče sa njom.

"Motivacija mladih za političko delovanje", "Odnos crta ličnosti", "Anksioznost i depresivnost kod adolescenata", "Religijski identit", samo su neka od predavanja koja su realizovana ove godine. Predsednica programskog odbora skupa, Snežana Smederevac rekla je da je u organizaciji ove konferencije ušestvovao  veliki broj kolega iz zemlje i regiona, kao i da je ovo skup koji okuplja različite psihološke dispilne.

– Predavači iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovie, kao i mnogi drugi imaće priliku da prezentuju najnovije teme iz različitih oblasti psihologije kao što su "Politička psihpologija", "Odnosi stavova i vrednosti", itd.Obuhvatićemo i važna akademska pitanja, kao i sva trenunto aktuelna. Na prvom mestu, ovom skupu doprinosi veliki broj predavača i profesora, ali i studenta – izjavila je Smederevac, a potom najavila prikazivanje inserata iz filma za koji je muziku komponovao student psihologije Petar Alargić, čime je naglasila da se naši studenti bave kako naučnim radom, tako i umetničkim.

Na ovom skupu prisustvuju autori iz deset zemalja. Planearna predavanja održali su profesori sa različitih svetskih univerziteta, poput Evanstona (SAD), Bilefelda (Nemačka), Kluža  (Rumunija) i mnogih drugih. Konferencija traje još sutra.

Nema komentara

Napišite komentar