Razmena znači iskustvo i usavršavanje

autor: Andrijana Glišić 0

Novosadski studenti imali su juče priliku da se upoznaju sa programima razmene “Erasmus plus” i “Erasmus mundus”, koje realizuje organizacija “Erasmus Student Network Srbija” (ESN Srbija).

Na prezentaciji održanoj u zgradi Rektorata studenti su saznali na koji se način mogu prijaviti, na koje univerzitete mogu otići, šta dobijaju odlaskom na razmenu, kao i to koje su prednosti, ali i nedostaci ovih projekata.

Cilj predstavljanja programa mobilnosti bio je da se studentima posebno skrene pažnja na vrednost i značaj razmene. Kao jedna od najvažnijih istaknuta je činjenica da je stopa zaposlenosti studenata koji su bili na razmeni znatno veća u odnosu na one koji nisu. Takođe, iskustvo ovih projekata pokazuje da su studenti sa razmene mnogo fleksibilniji i sposobniji da ostvare saradnju sa inostranim poslodavcima, ali i osnuju sopstvene kompanije.

Nacionalni predstavnik ESN u Srbiji Katarina Vaščić istakla je da Srbija, kao partnerska zemlja, ima veliki broj potpisanih sporazuma sa univerzitetima širom Evrope i sveta i istakla značaj razmene:

– To je jako veliko lično iskustvo i usavršavanje. Postajete samosvesniji, samostalniji, sposobniji i zreliji. Stičete raznorazne kontakte, međunarodno iskustvo, učite jezike i otvoreniji ste da se otisnete u svet – rekla je Vaščićeva.

ESN Srbija ovom prilikom predstavio je i program “Exchange ability” koji je namenjen mobilnosti studenata sa invaliditetom. Cilj ovog projekta jeste da promoviše razmenu studenata sa invaliditetom i omogućava im da apliciraju na isti način kao ostali, a takođe imaju pravo da na razmenu povedu još jednu osobu kao svoju pratnju.

Studenti su imali priliku da postavljaju pitanja i učestvuju u diskusiji, a kako bi se još bliže upoznali sa ovim programima, sa njima su svoja lična iskustva sa razmena podelile i njihove dve koleginice.

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka Milica Borenović napomenula je da je prilikom prijavljivanja jedna od najbitnijih stvari motivaciono pismo:

– Motivaciono pismo je u većini programa ključna stvar. Takođe, jako je bitno raspitati se o tome koji se jezik, nivo i diploma traži na željenom fakultetu. Preporučujem svakome da se prijavi, jer je to idealna prilika za sticanje praktičnog iskustva, novih znanja, veština, obrazovanja i novih mogućnosti, dobijanje novih ideja koje se u kasnijem radu mogu, zahvaljujući ovom iskustvu, mnogo lakše realizovati – istakla je Borenovićeva.

Nema komentara

Napišite komentar