Radi ono u čemu si dobar

autor: Jelena Božić 0

Kompanija „Kontinental Subotica“ (Continental) danas je studentima završnih godina Fakulteta tehničkih nauka predstavila program prakse i načine putem kojih se može doći do zaposlenja kod njih. Prezentacija je održana u amfiteatru zgrade Istraživačko-tehnološkog centra.

Predavanje je, osim informacija o praksi, sadržalo i predstavljanje same kompanije. Kontinental postoji od 1871. godine. Ova fabrika, koja se bavi proizvodnjom elemenata za automobilsku industriju, rasprostranjena je u 53 zemlje. Njihov plan jeste da imaju potpunu automatizovanu vožnju na putevima i da budu dostupni svima. Ono što je zanimljivo je to da je prvi avion koji je preleteo Lamanš bio opremljen upravo Kontinentalovom opremom. Kontinental ima 5 velikih divizija, između kojih je inženjerstvo, ali najveći profit im donosi „guma“. Svaka divizija ima sopstvene poddivizije i sve su usko specijalizovane, jer smatraju da svako treba da radi ono u čemu je dobar, da se drži toga i da se potrudi što više može.

Program prakse za studente koji je organizovan četvrti put zaredom u ovoj firmi podrazumeva da studenti dobijaju svog mentora koji je zadužen da svaki dan radi sa praktikantima i da im pomogne prilikom učenja o samoj kompaniji. U timu su i „treneri“ koji su tu da pomognu studentima da nauče kako da rešavaju nedoumice i zadatke i kako samostalno da dođu do rešenja. Ono što je bitno su veština i znanje koji se dobijaju upravo na treninzima koji podrazumevaju komunikacione veštine, upravljanje timom, lideršip, kao i mnoge druge.

 

Kako funkcioniše praksa?

Prva tri meseca organizovan je program gde studenti dolaze jednom ili dva puta mesečno, gde prođu sve treninge i obuke, i nakon ta tri meseca oni počinju da rade u određenim sektorima, sa mentorima na projektima. Nakon toga ukoliko se praktikanti dobro pokažu imaju priliku da rade u Kontinental kompaniji.

 

Uslovi za prijavljivanje kandidata:

Na program prakse imaju pravo da se prijave studenti zavšnih godina, moraju biti dobri poznavaoci engleskog jezika, jer je ovaj jezik neophodan budući da se zaposleni, neretko i u okviru same firme sporazumevaju na engleskom, a studenti imaju mogućnost ukoliko počnu sa radom da u ovoj kompaniji završe kurs nemačkog jezika. Takođe je potrebno poznavanje MS ofisa.

 

Prijava:

Prijave se mogu poslati onlajn, a oglas će biti postavljen na Infostudu ili direktnim dolaskom u Kontinental i dostavljanjem biografije. Nakon toga kreće selekcija. Prvi krug razgovora se obavlja telefonski, isključivo zato da studenti ne bi imali dodatne finansijke troškove. Ukoliko se prođe prvi razgovor sledi dolazak u samu kompaniju gde se obavlja intervju, koji podrazumeva testiranje kandidata i samu studiju – slučaj situaciju. Nakon toga sledi razgovor sa mentorom za čiju se sekciju prijavljuje, i tek onda sledi konačna odluka o primanju kandidata.

Prima se od 10 do 15 praktikanata, u zavisnosti od toga koliko je kom sektoru potrebno. Selekcija počinje u decembru. Treninzi i obuke traju tokom marta, aprila i maja, da bi praktični deo počeo u junu i završio u novembru. Praksa je plaćena, pokriveni su troškovi stanovanja i studenti dobijaju džeparac. Ukoliko neko od praktikanata ima ispit ili mora određeni dan da bude na fakultetu, kompanija izlazi u susret i dozvoljava slobodan dan. Takođe postoji i godišnji odmor u toku prakse.

 

Nakon upoznavanja sa procesom rada i prakse, održane su radionice gde su studenti imali priliku da sagledaju uticaj formalnog obrazovanja na zapošljivost, da razumeju koje su veštine neophodne za rad u poslovnom okruženju, kako da se upoznaju sa poslodavcima i kako da se pripreme za inicijalno traženje posla.

Ovo predavanje održano je u sklopu kampanje „Ne vrede bubice“ koja ima za cilj da pokaže studentima da je najveća vrednost znanje i da u njega treba ulagati. Inicijator ove akcije je docent Bojan Lalić koji će u saradnji sa kompanijama u Srbiji pokušati da studentima pomogne u biranju poslova, utvrđivanju najidealnijih za njih, kao i da uvide ono što poslodavce zanima i ono što kompanije traže.

Nema komentara

Napišite komentar