Putokazi prema obrazovanju

autor: Igor Kamber 0

U „Master“ sali novosadskog Sajma od danas pa sve do 4. marta trajaće 10. Sajam obrazovanja pod nazivom „Putokazi“. Za razliku od prošle godine svoj štand ima i Filozofski fakultet, za koji vlada veliko interesovanje srednjoškolaca.

Prvog dana Sajma veliki broj okupljene dece iz svih krajeva Vojvodine pohrlile su u Novi Sad na Sajam. Sudeći prema okupiranosti štandova prvog dana, čini se da će budućim studentima najzanimljiviji za studiranje biti Filozofski, Pravni, Fakultet tehničkih nauka i Fakultet sporta i fizičkog obrazovanja u Novom Sadu.

Ipak, predstavnici Filozofskog fakulteta pokušali su da u što lepšem svetlu predstave ovu ustanovu.

Prema rečima Strahinje Inića, studenta prodekana na ovom fakultetu, najveće interesovanje vlada za osnovne akademske studije psihologije. Pored toga srednjoškolcima su zanimljivi i sociologija, srpski jezik i književnost, kao i studiranje jezika, a tu pre svega spadaju engleski i nemački.

Pored njega, na štandu je bilo još četvoro studenata sa najbrojnijih smerova na Filozofskom fakultetu koji su pružali svim zainteresovanim đacima potrebne informacije. Prema njihovim rečima, prvog dana Sajma okupljeni su najviše pitali šta je potrebno učiti i kako se pripremati za prijemni ispit, koliko studenata može da se školuje na budžetu, koliko traju studije i kad će biti konsultacije određenih smerova za buduće brucoše.

Dušan (18) ove godine završava gimnaziju u Kikindi i kaže da se nada da će od jeseni postati student Filozofskog fakulteta:

- Najviše bih voleo da upišem anglistiku. Volim engleski jezik, učim ga veoma dugo i još nekoliko mojih drugara bi volelo isto to da studira. Nadamo se da ćemo se svi zajedno upisati- kaže ovaj srednjoškolac.

Milica (17) učenica je trećeg razreda gimnazije „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, ali već sada razmišlja o svojoj budućnosti i traži studijski program koji bi joj najviše odgovarao:

- Nisam još sigurna, volela bih da studiram neki strani jezik. Možda engleski ili nemački, nisam baš prelomila. Mada mi se sviđa i naša književnost, tako da postoji šansa možda da to upišem. Imam još vremena, pa ću se odlučiti- naglašava ona.

Prošlog leta se na Filozofski fakultet u Novom Sadu upisalo tačno 893 studenta, a od ukupnog broja oko 60 odsto njih se svake godine školuje o trošku budžeta Republike Srbije. Pored svih nabrojanih studijskih programa, mladi su zainteresovani za studiranje na ovom fakultetu i zbog odličnih uslova za učenje i praćenje nastave, jedne od najvećih biblioteka na teritoriji AP Vojvodine. Važno je napomenuti da svi imaju pravo da fakultativno uče neki od ponuđenih stranih jezika, kao i to da fakultet pruža svojim studentima priliku da se angažuju na brojnim projektima i vannastavnim aktivnostima.

Nema komentara

Napišite komentar