Promocija knjige Savremeni radio sa praktikumom radio novinarstva

autor: Teodora Ćurčić 0

„Mlađe generacije ne konzumiraju radio kao ranije, nekad zbog novih medija i tehnoloških mogućosti, a nažalost, nekad zbog nezainteresovanosti za informacije“, rekao je profesor Rade Veljanovski na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu povodom promocije praktikuma o radijskom novinarstvu, čiji je koautor.

Foto: Teodora Ćurčić

Knjiga „Savremeni radio sa praktikumom radio novinarstva“ profesora Fakulteta političkih nauka, Radeta Veljanovskog, i njegove asistentkinje, Alekrandre Ugrinić, obuhvata istoriju radija, žanrove koji su na njemu zastupljeni, ali i dobre i loše primere u medijskoj praksi. Autori su zaključili da je generacijski jaz bio od pomoći tokom stvaranja knjige, a kao jednu od prednosti njenog sadržaja ističu to što su svi primeri izvučeni iz radova studenata, kojima je knjiga mahom i namenjena.

- Nije važno samo teorijsko znanje, poznavanje strukture određenog žanra, već je od velikog značaja da razmišljate kao novinar. Na svim fakultetima profesori pokušavaju da uobliče celokupnu teoriju novinarstva, ali mislim da tehnike ne mogu biti objedinjene, budući da svaki medij zahvteva poseban pristup. Mi smo pokušali da u ovom praktikumu obuhvatimo dosta primera koji su značajni u radijskom novinarstvu - izjavila je koautorka Aleksandra Ugrinić.

Foto: Jelena Božić

Na promociji su, pored autora, učestvovali i šef Odseka za medijske studije, Dejan Pralica, i urednica Omladinskog radija, Klara Kranjc. Pored sadržaja knjige, prisutni su govorili o položaju radija danas, kao i njegovom mestu u medijskom svetu u budućnosti, složivši se da radio treba da prati i razvoj tehnologije.

- Da bi opstao, kao i svi mediji, radio mora da osluškuje potrebe publike. Zbog toga mislim da internetski radio, koji je kod nas još u začetku, ima svoju budućnost. Omladinski radio mi je pokazao da ovaj medij definitivno ima novu perspektivu, on ide u pravcu multimedijalnog novinarstva - rekla je Klara Kranjc.

Knjiga, koja je uvrštena u obaveznu litaraturu Odseka za medijske studije, je studentima bila dostupan po ceni od 700 dinara, dok se u redovnoj prodaji može nabaviti po ceni od 900 dinara.

Nema komentara

Napišite komentar