Pričaj srpski da te ceo svet razume

autor: Radovan Ciganović 0

Koliko je bitno poštovanje drugih jezika i kultura, toliko je bitno i očuvanje srpskog jezika i upoznavanje drugih naroda sa njim. Upravo je to misija Međunarodne letnje škole srpskog jezika, kulture i istorije, koja je u okviru Evropskog dana jezika proslavila 20 godina postojanja.

Izložba, foto: Radovan Ciganović


Kroz ovu školu, koja se svakog leta održava na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu u vidu tronedeljnog kursa, a u koju ljudi i studenti iz inostranstva dolaze kako bi učili srpski jezik, u protekle dve decenije prošlo je više od hiljadu polaznika iz 41 zemlje, a neki su se vraćali i po više puta.

Osnivačica ove škole, profesorka emeritus, Svenka Savić, ističe da je škola osnovana 1996. godine pod teškim okolnostima i da je trebalo vremena kako bi ona zaživela.

– Podsetiću vas da smo tada bili pod sankcijama i da nije bilo ni jednostavno organizovati školu. Prosto, stranci nisu želeli da u većem broju dolaze. Druge godine od osnivanja su nas molili studenti iz Segedina da dođu kako bi kasnije mogli da podučavaju decu koja pričaju na srpskom u Mađarskoj. Nakon tog teškog perioda, posle tri godine, škola se preselila na Filozofski fakultet, sve je to institucionalizovano i postalo je lakše– priseća se Savićeva, i dodaje da su svi polaznici koji su prošli kroz školu za ovih 20 godina sada svojevrsni ambasadori Srbije u svetu.

Lapsusi i fotografije prethodnih kurseva, foto: Radovan Ciganović


Ideja ove škole je da se polaznici, koji ne moraju nužno biti studenti, upoznaju sa srpskim jezikom na više nivoa. Osim redovnih predavanja i vežbi obezbeđen im je i pristup važnim institucijama kao što su Biblioteka Matice srpske, Izvršno veće ili Rektorat.

Povodom proslave prikazana je i izložba na kojoj su se mogle videti fotografije koje ovekovečuju neka od prethodnih održavanja ove škole, udžbenike srpskog jezika koji se koriste u svetu, kao i zanimljive lapsuse nekih od polaznika koji su zabeleženi tokom godina.

Nema komentara

Napišite komentar