Predavanje o zapadnjačkoj percepciji Kine

autor: V. S. 0

Predavanje „Kina u ogledalu Zapada: šta nas stavovi o Kini mogu naučiti o sebi samima?” biće održano u sredu, 16. decembra, sa početkom u 12:00 u kino-sali Filozofskog fakulteta. O stavovima, percepciji i mitovima o Kini govoriće sociolog Aleksej Kišjuhas, najbolji mladi naučnik Filozofskog fakulteta za 2015. godinu.

Izvor: konfucije.ff.uns.ac.rs

Od putovanja Marka Pola do filozofije prosvetiteljstva, od imperijalističkih narativa do savremene popularne kulture, zamisao o Kini kao “Drugom” zapravo je bila svojevrsno ogledalo ili naličje Zapada. Naime, slika Kine je oscilirala između sinofilije i sinofobije, u zavisnosti od društvenih promena i transformacija u Evropi, odnosno u situacijama u kojima su evropska društva nastojala da definišu ili redefinišu sama sebe. U tom smislu, priče koje je Zapad tokom svoje istorije gradio i iznosio o Kini mogu nas naučiti mnogo toga o Zapadu, odnosno o nama samima.

„Kina u ogledalu zapada” je treće predavanje u okviru ciklusa „Otkrijmo Kinu” koji organizuju Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu sa namerom da široj javnosti približe kinesku kulturu. Ulaz će biti slobodan.

Više informacija o radu Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu možete dobiti na sajtu http://konfucije.ff.uns.ac.rs .

Nema komentara

Napišite komentar