Planira se formiranje novog univerzitetskog kampusa

autor: Z. Strika 0

Nekadašnja kasarna "Dr Arčibald Rajs" na Futoškom putu mogla bi da postane novi univerzitetski kampus, poručio je rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić.

O ovoj inicijativi se razgovaralo prilikom današnje posete ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića novosadskom Univerzitetu. Prema Nikolićevim rečima, na sastanku su razmatrane razvojne perspektive UNS-a.

– Jedna od glavnih tema sastanka bila je gradnja Tehnološkog parka, ali je naglašena i potreba za proširenjem kapaciteta, jer broj studenata neprestano raste. Pokrenuli smo inicijativu da Univerziteta dobije novi prostor, o čemu ćemo razgovarati narednih dana. Radi se o planu da se formira novi univerzitetski kampus, a u pitanju je preuzimanje velikog prostora na kom se sada nalazi kompleks zgrada nekadašnje kasarne "Dr Arčibald Rajs" – kazao je Nikolić.

Međutim, u pregovorima bi moralo da učestvuje i Ministarstvo odbrane. Naime, kasarne u Novom Sadu su bile u vlasništvu lokalne samouprave, odnosno grada, ali su pre nešto više od deset godina one uknjižene kao vlasništvo oružanih snaga Srbije. Danas, te kasarne praktično stoje prazne, a kupaca nema.

Nasuprot tome, vojska sada opštinama prodaje objekte koji su oduvek bili u njihovom vlasništvu. Iz tog razloga ostaje nepoznato da li bi kasarnu pre preuređenja u kampus morao da otplati Grad ili pak Univerzitet u Novom Sadu.

Podsetimo i to da su Planom detaljne regulacije već su predviđene velike promene na postojećem kampusu, o čemu više možete pročitati OVDE.

Nema komentara

Napišite komentar