Otvoren Konfucijev institut u Novom Sadu

autor: Marija Zemunović 0

Institut koji služi promovisanju kineske kulture i jezika, kao i akademske razmene, otvoren je u Novom Sadu. Sedište ove institucije koja nosi ime velikog kineskog mislioca Konfucija biće na Filozofskom fakultetu. 

foto: Marija Zemunović

Novi Sad postao drugi grad u Srbiji u kome će postojati institut za kinesku kulturu. Svečano otvaranje Konfucijevog instituta održano je u utorak 27. maja, u amfitetaru zgrade Rektorata. Pred prisutnom publikom govorili su potpredsednica Narodne skupštine provincije Džeđang Feng Ming, predstavnik ambasade Kine Lu Šan, te rektor Univerziteta Džou Guomo. Kao domaćini gostima iz Kine obratili su se predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović.

Studenti Univerziteta u Novom Sadu koji fakultativno uče kineski jezik zajedno su sa kolegama iz Karlovačke gimnazije otvorili svečanost pevanjem himni Srbije i Kine, a nakon njihovog nastupa prisutnima se obratila potpredsednica skupštine provincije Džeđang Feng Ming, koja je ovo otvaranje označila kao istorijski trenutak. Ona je rekla kako već nekoliko decenija naša dva naroda spaja duboko i neraskidivo prijateljstvo, a otvaranje Konfucijevog instituta će biti baza za dalje razumevanje između Srbije i Kine. Takođe je napomenula da se nada saradnji i razmeni znanja i ideja između dve regije – Džeđanga i Vojvodine.

O značaju regionalne saradnje govorio je i predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, koji je rekao da se preko ovog instituta otvaraju sasvim novi horizonti saradnje između regija i država Srbije i Kine. Predstavnik ambasade Kine u Srbiji Lu Šan istakao je da će ovaj institut doprineti praktičnoj saradnji dve zemlje, naročito u oblsti ekonomije, jer bliže veze zahevaju stručnjake koji znaju oba jezika. 

Konfucijev institut je institucija koja ima više od 300 predstavništava širom sveta, otkako je osnovan 2004. godine, a pored Ljubljane, Zagreba i Beograda i Novi Sad je sada postao jedan od gradova u kome će preko ovog instituta biti prisutna kineska kultura.

foto: Marija Zemunović

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović tako je primetio da je 2014. godina prema kineskom kalendaru godina konja, koji predstavlja veliki napredak, i da ova manifestacija odiše takvim duhom. Takođe je rekao da se mora još mnogo toga učiniti, jer, kako je naveo, stara kineska poslovica kaže: „Peking je daleko, ali je važno napraviti prvi korak u pravom smeru“.

Rektori Univerziteta Džeđang i Univerziteta u Novom Sadu takođe su pozdravili otvaranje ovog instituta i istakli njegov značaj za saradnju dva univerziteta u oblasti istraživačkog rada, naročito kada je u pitanju poljoprivreda.

U skladu sa isticanjem povezanosti dve zemlje prisutni su mogli da iskuse duh kineske, ali i srpske kulture. Tako su uživali u gracioznom tai či plesu sa lepezom, a profesorka Džung Fei sa Univerziteta Džeđang za poljoprivredu i šumarstvo prikazala je značajan elemenat Kine - kulturu ispijanja čaja. Sa druge strane KUDM Sonja Marinković izveo je za kineske goste i publiku splet srpskih narodnih igara.

Svečanost je zatvorena, kao što je i počela, pesmom studenata i gimnazijalaca, nakon čega su na Filozofskom fakultetu ploču sa nazivom instituta otkrili potpredsednica Skupštine  iz Džeđanga Feng Ming i rektor Miroslav Vesković.    

Nema komentara

Napišite komentar